Wittem - Kolmonderstraat 18 - Nijswiller

< Rijksmonumenten

(39242) monumentenregisterMonumentnummer: 39242

Introductie

In oorsprong laatmiddeleeuws kasteel met rechthoekige hoofdburcht met op de zuidoosthoek een toren en ten zuidoosten daarvan bijgebouwen in een U-vorm.

Zwart-witfoto van het kasteel met toren.
Afb. 1 De hoofdburcht van kasteel Nijswiller vanuit het noordoosten. Beeldbank RCE, foto door G.Th. Delemarre, 1965, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 24 januari 1967

Geschiedenis

Het kasteel Nijswiller is vermoedelijk gebouwd in 1275 door Werner van Bolland. Van dit kasteel is vermoedelijk een klein stuk muur in het souterrain over. De toren op de zuidhoek van het kasteel is nu het oudste deel en dateert uit de tweede kwart van de 16de eeuw, vermoedelijk gebouwd door een lid van de familie Kaldenborn. Ten noorden van deze toren is in het souterrain in dezelfde periode de basis gelegd voor een uitbreiding, maar deze is pas in de 17de eeuw gerealiseerd waardoor het geheel een Z-vorm kreeg. Rond 1860 is de noordvleugel verlengd naar het zuiden in opdracht van de familie Van der Bruggen waardoor het huidige rechthoekige volume ontstond.

De bijgebouwen in U-vorm zijn gebouwd in 1774 en 1785.

Omschrijving

De hoofdburcht van het kasteel Nijswiller bestaat uit een rechthoekig landhuis met op de zuidhoek een uitspringende vierkante toren met in de binnenhoek een traptoren. Het geheel is in drie bouwfasen tot stand gekomen.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 mrt 2024 om 04:00.