Rijswijk (NB) - Rijswijksesteeg 8 - Het Slotje

< Rijksmonumenten

(39615) monumentenregisterMonumentnummer: 39615

Introductie

Omgracht terrein met aan de westzijde Het Slotje, gebouwd op de fundamenten van het laatmiddeleeuwse kasteel.

Zwart-witfoto van het huis met terras en geparkeerde auto's. Voor het huis staan twee witte bankjes, in de voorgrond van de foto staat een lage heg.
Afb. 1 Het Slotje te Rijswijk (NB) gezien vanaf het oosten. Beeldbank RCE, foto door L.M. Tangel, 1995, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1300
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 26 november 1975

Geschiedenis

In de eerste helft van de 20ste eeuw lag er ten zuidwesten van Het Slotje een heuvel. Bij het afgraven daarvan zijn baksteenpuin en scherven gevonden. Het is denkbaar dat hier het oudste huis stond waar in 1230 genoemde heren Van Rijswijk resideerden. Het huidige kasteeltje is niet ouder dan circa 1300 en is mogelijk gebouwd op de voorburcht van dat oudere kasteel dat mogelijk een mottekasteel is geweest. De hoofdburcht van het huidige kasteel bestond in oorsprong uit een rechthoek met aan de oostzijde een poorttoren en aan de zuidzijde een woonvleugel met een ommuurde binnenplaats. Rond 1650 is het kasteel veranderd in een boerenbedrijf: de poorttoren is afgebroken en vervangen door een port, de woonvleugel is een ruïne en op de noordoosthoek is een kleine woonvleugel opgetrokken, mogelijk met aansluitende stalruimte. In 1735 is de bebouwing aan de westzijde vervangen door een tweebeukig herenhuis met ingebouwd koetshuis en is het overige deel een ommuurd voorplein geworden met nog steeds de poort aan de oostzijde als toegang.

Omschrijving

Het huidige rechthoekige huis is tot stand gekomen door de verbouwing van het tweebeukige herenhuis na 1735. Daarbij is het middendeel van het twee verdiepingen hoge huis gehandhaafd en is aan de beide uiteinde de verdieping afgebroken en het volume verkleind. De vaste brug aan de oostzijde is weer gewijzigd in een ophaalbrug.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 mrt 2024 om 04:00.