Zaltbommel - Gasthuisstraat 24

< Rijksmonumenten

(40174) monumentenregisterMonumentnummer: 40174

Introductie

Laatgotisch pand op l-vormige plattegrond, stoep met stoeppalen.
Overzichtsfoto van de voorgevel (trapgevel)
Overzicht voorgevel Gasthuisstraat 24, Zaltbommel. Foto door G. de Hoog, 1910

Kenmerken

  • Bouwstijl: Late gotiek
  • Architect: Onbekend
  • Rijksmonument sinds: 30 maart 1971

Onderstaande mail van een privépersoon is ontvangen door de infodesk RCE, juni 2023. Dit bericht is niet geverifieerd door de RCE.

De in de beschrijving genoemde eikehouten lambrizering in de woonkamer aan de voorzijde van het huis bestaat voor een groot deel uit panelen van oude koorstoelen uit de Gasthuiskapel die zich in dezelfde straat bevindt. Deze panelen zijn door onderzoek van monumentenzorg gedateerd van rond 1500.

Deze fraai gebeeldhouwde panelen lagen op de zolder van het genoemde Gasthuis. Deze koorstoelen van de monniken zijn waarschijnlijk uit de kapel verwijderd na de reformatie. De eigenaar die het huis verbouwde in de tweede helft van de 19e eeuw zat in het bestuur van het Gasthuis en heeft deze panelen gekocht. Deze zijn met grote vakkundigheid in de lambrizering verwerkt. Tevens moet genoemd worden de fraai gebeeldhouwde schoorsteenmantel en lijst met spiegel boven de haard. Als tweede ontbreekt in de beschrijving het handbeschilderde plafond.

Deze stamt ook uit de tweede helft van de 19e eeuw en zal als pre-jugendstil beschreven kunnen worden. Ten derde de muren rond de tuin zijn zeker 200 jaar oud. Dit is bekeken en gedateerd door een restauratie aannemer van monumenten.

In de tuin staan een aantal monumentale bomen: een rode beuk en een ruim twee honderd jaar oude taxus en twee oude berken.


Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 1 feb 2024 om 04:01.