Twello - Blikkenweg 8 - De Parckelaer

< Rijksmonumenten

(410036) monumentenregisterMonumentnummer: 410036

Introductie

Groot omgracht terrein met aan de westzijde het blokvormige huis De Parckelaer met ten zuidoosten daarvan een bijgebouw, aan de oostzijde van het voorplein. Mogelijk bevat het huis nog resten van het laatmiddeleeuwse kasteel in de kern.

Zwart-witfoto van het witte kasteel met rechts een bijgebouw. Voor het kasteel loopt een grindpad, links ligt een gazon.
Afb. 1 Kasteel Parckelaer vanuit het zuiden met rechts een deel van het bijgebouw. Beeldbank RCE, foto door P. van Galen, 1995, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1500
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 12 december 1991

Geschiedenis

De oudste vermelding van kasteel Parckelaer dateert uit 1514. Mogelijk is het kasteel niet lang daarvoor gebouwd door een lid van de familie Van Suderhuys. Vermoedelijk heeft de familie Van Reede het kasteel na 1657 laten verbouwen tot landhuis. In 1868 liet H.C. Roeters van Lennep de voorgevel verbouwen.

Omschrijving

Het kasteel Parckelaer dateert vermoedelijk uit het eind van de 15de of het begin van de 16de eeuw. Hoe dit kasteel er heeft uitgezien is niet bekend. In de tweede helft van de 17de eeuw is het verbouwd topt een blokvormig landhuis met in de voorgevel een middenrisaliet met entree. In 1868 wordt de voorgevel vernieuwd waarbij de vensters worden vergroot en op de risaliet een torentje wordt gebouwd. In de twintigste eeuw is dit torentje weer verwijderd.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 mrt 2024 om 04:01.