Amsterdam - Prinsengracht 263 - Anne Frankhuis, Het Achterhuis

< Rijksmonumenten


(4296) monumentenregister Monumentnummer: 4296

Introductie

Huis uit 1635 en vernieuwd achterhuis uit 1739. Het pand is drie traveeën breed. De gevel is omstreeks 1840 verhoogd tot een lijstgevel waardoor er voor de kap een vierde (schijn)bouwlaag bestaat. Het pand is wereld beroemd vanwege de onderduikgeschiedenis van het joodse meisje Anne Frank (1929-1945) in het achterhuis en het dagboek dat zij in deze periode schreef. Het pand is sinds 1960 een museum.

Foto van de voorgevel van het bakstenen huis met negen hoge ramen. Op de begane grond zitten meerdere deuren in een donkere lijst.
Afb. 1 Het Anne Frankhuis. Foto door Massimo Catarinella, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Foto van de begane grond van het gebouw met donkergroene betimmering en drie dubbele deuren.
Afb. 2 Voorgevel van het Anne Frankhuis. Foto door Dennis G. Jarvis, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Foto van de kleine houten boekenkast, half weggeschoven van een doorgang naar een ruimte achter de muur.
Afb. 3 De draaibare boekenkast in het Anne Frankhuis. Foto door Bungle, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 1635 (oorspronkelijke bouw) 1739 (nieuw achterhuis)
  • Architect: onbekend/ niet onderzocht, Benthem Crouwel Architecten (1999 uitbreiding), BiermanHenket architecten (2018 aanpassingen)
  • Bouwstijl: (neo)classicisme
  • Rijksmonument sinds: 1 september 1970

Aanleiding voor de bescherming

Het pand is ingeschreven in het rijksmonumentenregister onder de Monumentenwet 1961.

Achterhuis

Door de onderduikgeschiedenis van het pand en de titel van Anne Franks' dagboek: Het Achterhuis. Dagboekbrieven 14 juni 1942 - 1 augustus 1944 heeft het huis de eigennaam Het Achterhuis gekregen. Veel smalle grachtenhuizen in Amsterdam kennen een opzet als dit huis, namelijk een voorhuis aan de straat, een smaller verbindend tussenlid naast een binnenplaatsje en vervolgens een achterhuis. Deze opzet kan beschouwd worden als een karakteristiek type woonhuis.

Schrijvershuis

In het kader van de Canon van Nederland, venster 45 - Annie M. G. Schmidt worden in de kennisbank enkele schrijvershuizen belicht.

Het Anne Frankhuis is het beroemdste en meest bezochte schrijvershuis van Nederland. Voor deze kennisbank laten we haar geschiedenis en de betekenis van haar dagboek voor wat het is. Deze is door anderen al op veel manieren beschreven en geduid in boeken, films, documentaires en toneelstukken. Dit alles toont de kracht en de inspiratie die ook heden ten dagen nog in geschreven woorden is te vinden. De Unesco heeft het dagboek opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor documenten als onderdeel van het Memory of the World-programma. Dit is een internationaal initiatief begonnen in 1992 om collectief geheugenverlies tegen te gaan door op te roepen tot conservatie van waardevolle archieven en bibliotheken.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht Begrippen

Neoclassicisme en Jodendom

Meer informatie

Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 27 nov 2024 om 03:25.