Assen - Collardslaan 2

< Rijksmonumenten


(468957) monumentenregister Monumentnummer: 468957



Introductie

Woonhuis van twee bouwlagen met kap, vijf traveeën breed. Het rode metselwerk van de voorgevel wordt verlevendigd met gele baksteen. Het pand maakt deel uit van een groep drie nagenoeg gelijkvormige panden.
Foto van het grote bakstenen huis met hoge ramen en een zwarte voordeur in een portiek. Voor het huis staat een heg en een geparkeerde auto.
Afb. 1 Collardslaan 2. Foto door Ronn, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Foto van het grote bakstenen huis met hoge ramen en een zwarte voordeur in een portiek. Voor het huis staat een ouderwetse lantaarnpaal.
Afb. 2 Torenlaan 6. Foto door Ronn, CC BY-SA 3.0 NL CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Foto van het grote bakstenen huis met hoge ramen en een zwarte voordeur in een portiek. Voor het huis ligt een weg.
Afb. 3 Zuidersingel 21. Foto door Anthony Ruijtenbeek, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons
Plan met situering van het gebouw.
Afb. 4 Situering van Collardslaan 2, februari 1886
Plan met situering van het gebouw.
Afb. 5 Situering van Torenlaan 6, september 1886
Plan met situering van het gebouw.
Afb. 6 Situering van Zuidersingel 21, februari 1888

Kenmerken

  • Datering: 1884
  • Bouwstijl: eclecticisme
  • Architect: waarschijnlijk H.C. Winters
  • Rijksmonument sinds: 19 januari 1994

Onderstaande mail van Anthony Ruijtenbeek is ontvangen door de infodesk van de RCE in oktober 2024. Dit bericht is niet geverifieerd door de RCE. Het betreft informatie over de volgende drie panden:

Wie foto’s van deze panden naast elkaar bekijkt, ziet meteen dat het grotendeels hetzelfde ontwerp is. Ze zijn ook (zie afbeeldingen) ongeveer in dezelfde tijd gebouwd. Van het oudste pand, dat aan de Collardslaan, stond een aanbestedingsadvertentie in de Provinciale Drentsche en Asser courant van 05-11-1884 (zie onder kopje Bronnen). Het is gebouwd voor B. Jacobs en inlichtingen en bestekken zijn te bekomen bij stadsbouwmeester H.C. Winters, wat heel sterk suggereert dat hij de architect is. De bouwstijl toont ook overeenkomsten met het pand Oostersingel 25, dat ook van zijn hand is. Het pand is ook te vinden op het kad. leggerartikel van Barend Jacobs, ASN00-1988 reeks 3, op nr. 2 als I 4302. Het pand aan de Torenlaan 6 staat op het kad. leggerartikel van Eerke Albert Smidt, ASN00-672 reeks 3, op nr. 37 als I 4388. Het pand aan de Zuidersingel 21 staat op het leggerartikel van Hendrik de Vries, ASN00-791 reeks 3, nr. 40 als I 4597. Er doet zich wel een moeilijkheid voor; het laatste pand is uiterlijk af op februari 1888, maar Harm Cornelis Winters is overleden op 15 augustus 1887 en hij werd in praktijk al vervangen vanaf 1 maart van dat jaar als stadsbouwmeester. Er waren wel banden tussen Winters en de Vries. De broer van Harm Cornelis, Harco Winters, was een compagnon van Hendrik de Vries en gezamenlijk waren ze ook actief in het verenigingsleven (zie artikel onder kopje Bronnen). Ook nam De Vries H.C. Winters waar toen hij zijn laatste project, de meisjesschool, door ziekte niet meer kon afmaken (zie artikel onder kopje Bronnen). Ook heb ik wel aanwijzingen dat de wed. Winters bij de Vries inwoonde, maar dat kan ik niet helemaal hard maken. Iets later, rond 1894, laat De Vries ook een huis bouwen voor zijn zoon aan de Vaart ZZ 99 dat qua bepaalde elementen van de bouwstijl ook wel overeenkomsten vertoonde met de drie panden.




Bronnen en verwijzingen

Zie ook

MonumentenArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht Begrippen

Eclecticisme

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.



Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 11 dec 2024 om 09:44.