Assen - Beilerstraat 10
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 469327
Introductie
Woonhuis van twee bouwlagen met kap en geaccentueerde midden travee.
Afb. 1 Beilerstraat 10. Foto door Ronn, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Kenmerken
- Datering: 1902
- Bouwstijl: sobere neorenaissance
- Rijksmonument sinds: 19 januari 1994
Onderstaande mail van Anthony Ruijtenbeek is ontvangen door de infodesk van de RCE in oktober 2024. Dit bericht is niet geverifieerd door de RCE.
M.i. is de bouwgeschiedenis van het pand Beilerstraat 10 niet helemaal los te zien van het naastgelegen pand Beilerstraat 8. Beide huizen werden tegelijkertijd gebouwd (zie het bijgesloten fragment van een kad. hulpkaartje, zie afbeelding) in opdracht van twee weduwen die elk met een broer van de familie Sluis getrouwd waren. De huisplaatsen waren dan ook afkomstig van de erven H.H.A. Sluis, die het pand aan de Nassaulaan 1 bezat (zie verwijzing onder kopje Bronnen).
Beilerstraat 10 werd gebouwd in opdracht van L.G. Sluis-Vos en staat op haar kad. leggerartikel ASN00-3152 reeks 3, op nr. 2, als I 5998. Beilerstraat 8 werd gebouwd in opdracht van J.T. Sluis-Homan en staat op haar kad. leggerartikel ASN00-3151, op nr. 2, als I 5997. Wat betreft de architect van Beilerstraat 10 is het gissen, maar een aanwijzing is wel dat het baksteenwerk boven de ramen op de eerste verdieping van beide panden erg overeenkomt met elkaar, ondanks dat de bouwstijlen zeer van elkaar verschillen.
Van het pand Beilerstraat 8 weten we dat de architect J. Smallenbroek het heeft ontworpen, maar bij de aanbesteding werd het timmer- en metselwerk niet gegund en vervolgens heeft Smallenbroek daar zélf voor gezorgd (zie verwijzing onder kopje Bronnen).
Mijn gissing is dat hij voor het timmer- en metselwerk zijn broer aannemer H. Smallenbroek heeft ingeschakeld, en dat deze dan ook maar het pand Beilerstraat 10 gebouwd heeft. H. Smallenbroek ontwierp namelijk zelf ook panden, maar vaak toch een beetje traditioneler, ik denk dan bijvoorbeeld aan het pand Vaart NZ 72 (gemeentelijk monument) uit 1906, waarbij ik wel wat gelijkenissen zie. Wat ook mogelijk is, is dat J. Smallenbroek het óók ontworpen heeft en dat het de uitdrukkelijke wens was van L.G. Sluis-Vos om het zó te bouwen. Beide panden waren uiterlijk maart 1902 af.
Bronnen en verwijzingen
- "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 28-04-1900. Geraadpleegd op Delpher op 06-11-2024
- ASSEN, 9 April.. "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 10-04-1901. Geraadpleegd op Delpher op 06-11-2024
- Mail van Anthony Ruijtenbeek naar de infodesk van de RCE, oktober 2024
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht BegrippenMeer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 6 dec 2024 om 04:02.