Assen - Brink 41 - Telegraafkantoor

< Rijksmonumenten


(469359) monumentenregister Monumentnummer: 469359



Introductie

Telegraaf- en postkantoor, later in gebruik als onderkomen van de Rijks Dagnormaalschool. Na 1926 bood het onder meer nog onderdak aan de openbare leeszaal.
Zwart-witfoto van het grote, vrijstaande pand met hoge ramen en een donkere voordeur.
Brink 41. Foto door J.P. de Koning, 2000. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1873
  • Bouwstijl: neogotiek
  • Rijksmonument sinds: 19 januari 1994

Onderstaande mail van Anthony Ruijtenbeek is ontvangen door de infodesk van de RCE in oktober 2024. Dit bericht is niet geverifieerd door de RCE.

Als men goed kijkt naar de bouwwerken Brink 41 en Kloosterstraat 3 (Assen - Kloosterstraat 3), en dan met name naar de versieringen boven de raampartijen, dan krijgt men de indruk dat hier sprake is van dezelfde ontwerper.

Voor wat betreft Brink 41: dat gebouw lijkt iets eerder af te zijn geweest dan 1874, want een klein berichtje in de Provinciale Drentsche en Asser courant vermeldt dat het 09-04-1873 geopend is (zie onder kopje Bronnen).

De bouw ervan is over verschillende schijven gegaan, want het is in 1872 aanbesteed door het ministerie van Financiën en gegund aan aannemer Harco Winters. Iets daarvoor blijkt echter dat de hoofdingenieur van Rijkswaterstaat bemoeienis had met de bouw, hij overlegt met het gemeentebestuur over de aanleg van een beerput.

In de Bouwkundige Bijdragen van 1875 (vanaf pag 292) is het dan ook de hoofdingenieur J. Strootman die wat uitlegt over het onder zijn directie uitgevoerde tonnenstelsel in het post- en telegraafkantoor. Dus hij was de hoofdverantwoordelijke, het is alleen de vraag of hij het zelf in tekening heeft gebracht of een ondergeschikte (zie kopje Bronnen).




Bronnen en verwijzingen

Zie ook

MonumentenArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht Begrippen

telegraafkantoren, postkantoren en neogotiek

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.



Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 15 feb 2025 om 04:04.