Westervelde - Hoofdweg 7 - Boerderij Boschlust

< Rijksmonumenten


(469378) monumentenregister Monumentnummer: 469378



Introductie

Boerderij genaamd Boschlust, gebaseerd op het kop-romptype, met voormalig café in Westervelde.
Zwart-witfoto van de voor- en zijgevel van de boerderij met grote aangebouwde schuur. Voor het gebouw ligt een klinkerweg.
Afb. 1 Hoofdweg 7. Foto door A.J. van der Wal, 1980. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0
Plan met situering van het gebouw.
Afb. 2 Situering, juli 1902

Kenmerken

  • Datering: ca. 1900
  • Architect: L. Hoff
  • Rijksmonument sinds: 26 oktober 1994

Onderdeel van complex

Dit monument is onderdeel van rijksmonumentencomplex 469377.

Onderstaande mail van Anthony Ruijtenbeek is ontvangen door de infodesk van de RCE in oktober 2024. Dit bericht is niet geverifieerd door de RCE.

De boerderij annex logement ‘Boschlust’ is gebouwd in opdracht van de landbouwer Hendrik Martens. Het is te vinden op zijn kad. leggerartikel NOR00-1409 reeks 2, op nr. 6 als M 2500. Volgens een aanbestedingsadvertentie uit het Nieuwsblad van het Noorden van 13-02-1902 is het ontworpen door architect L. Hoff (zie kopje Bronnen).

Volgens het fragment van een kad. hulpkaartje, was het gebouw uiterlijk af in juli 1902. Wat verder opmerkelijk is, is dat op alle kadastrale (hulp)kaarten die ik gezien heb, het bakhuisje niet staat afgebeeld. Wél staat er iets zuidelijk ervan, een gebouwtje met een vergelijkbare omvang, maar dit gebouwtje is dan weer niet te vinden op foto’s van het pand. Zie bijvoorbeeld de laatste kad. overzichtskaart vlak vóór de ruilverkaveling uit 1992 (zie kopje Bronnen).

Toch denk ik dat men veilig kan concluderen dat het bakhuisje in dezelfde tijd is gebouwd als de boerderij, ook omdat de oude boerderij die op deze plek stond (met blauwe lijntjes aangegeven op het hulpkaartje), stond waar nu het bakhuisje staat.




Bronnen en verwijzingen

Zie ook

Monumenten
    ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht Begrippen

    boerderijen

    Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

    Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
    U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


    Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 15 feb 2025 om 04:01.