Meppel - Stationsweg 36

< Rijksmonumenten

(508700) monumentenregisterMonumentnummer: 508700

Introductie

Vrijstaand herenhuis.

Foto van een stenen, wit herenhuis met drie verdiepingen, een balkon met gietijzer hek en een trap naar de rode voordeur. De kozijnen zijn turkoois, het terrein bij het huis is omringd met een dun hek, hiervoor staat een heg.
Afb. 1 Het herenhuis aan de Stationsweg. Foto door Dqfn13, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 1910
  • Bouwstijl: Art Nouveau
  • Architect: H.U. Hulsbergen[1]
  • Rijksmonument sinds: 28 januari 1998

Een combinatie van jugendstil-vormen, rationalistische elementen en details in bricornasteen bezit de met souterrain uitgevoerde villa Stationsweg 36, gebouwd in 1910 voor J.P.P. Houwink naar een ontwerp van H.W. Hulsbergen.[1] (Monumenten in Nederland, 2001)

Onderstaande mail van een privépersoon is ontvangen door de infodesk van de RCE in februari 2024. Dit bericht is niet geverifieerd door de RCE. De afzender is een direct familielid van de aannemer die dit pand heeft gebouwd: aannemersbedrijf firma P.H. Rusch.

De aanneemsom was indertijd 19.600,-- gulden. Op de 2e verdieping steekt een groot stuk natuursteen uit. Dat is een brok hardsteen van ruim 2600 kg. Het werd met een noktakel en een kaapstander naar de gewenste plaats getakeld. De takelblokken liggen in bruikleen in museum 'Het oude Raadhuis' in Urk.

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

bricornasteen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

  1. 1,0 1,1 Sommige bronnen vermelden H.U. Hulsbergen als architect, andere bronnen H.W. Hulsbergen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:03.