Kloosterburen - Hoofdstraat 28 - Sint Willibrorduskerk

< Rijksmonumenten


(509515) monumentenregister Monumentnummer: 509515

Introductie

Kerkgebouw opgetrokken in neogotische stijl. Het dorp Kloosterburen kreeg in 1842 een rooms-katholieke kerk, maar deze bleek in 1864 al weer te klein. De toenmalige pastoor A. Kerkhoff spande zich in voor de bouw van een grotere kerk en vroeg architect P.J.H. Cuypers om een ontwerp. Het ontwerp werd in eigen beheer uitgevoerd omdat de bouw niet aan een aannemer was gegund. In november 1868 konden de eerste diensten er worden gehouden en in de zomer van 1869 was het kerkgebouw gereed. Volgens Cuypers zelf heeft hij het gebouw sober vormgegeven, passend bij het dorpsbeeld, met een breed schipdak om het zoveel mogelijk tegen zware stormen en onweer te beschermen.

In 1904 werd het priesterkoor uitgebreid met een veelhoekige koorsluiting door Joseph Cuypers en Jan Stuyt. De inrichting van de kerk, met name het oude hoofdaltaar en de beide zijaltaren, is verzorgd door atelier Cuypers-Stolzenberg uit Roermond. De gebrandschilderde ramen boven het oude hoofdaltaar komen uit de ateliers van glazenier Nicolas uit Roermond en stellen taferelen voor uit het leven van de heilige Willibrord. De kruiswegstaties zijn omstreeks 1890 aangebracht door fa. Ferlemont uit Den Bosch en de eiken banken en lambrizering zijn er in 1923 in geplaatst. Bij Jos Adema uit Amsterdam werd in 1925 een orgel besteld dat een plaats kreeg op het oude koor achter in de kerk.

In 1970 werd de kerk aan de buitenkant grondig gerestaureerd en in 1972 werd het interieur aangepast naar de richtlijnen van het concilie: het altaar werd naar het midden verplaatst, het gebrandschilderde glas in de ramen in de zijbeuken werd vervangen door blank glas en de kolommen zijn tot een eind boven de kapitelen gewit. Bij de kerk werd in 1908 een pastorie gebouwd, deze is in 1971 afgebroken. Tijdens de restauratie van de kerk in 1996 is het dak weer voorzien van leien en dakkapellen en zijn de ornamentale glas-in-loodramen in de zijbeuken en transepten gereconstrueerd.

De kerk die midden in het dorp aan de Hoofdstraat ligt, is vanuit het omliggende land van grote afstand al te herkennen.
neogotisch kerkgebouw met spitse toren
De kerk uit het zuidwesten met rechts de in 1904 aangebouwde koorsluiting. Foto: beeldbank RCE, A.J. van der Wal, 1972 CC BY-SA 3.0
rijk geornamenteerd neogotisch kerkinterieur
Interieur met zicht op het koor. Foto: beeldbank RCE, A.J. van der Wal, 1972 CC BY-SA 3.0


Kenmerken

  • Datering: 1868-1904 (twee bouwfasen)
  • Architecten: P.J.H. Cuypers (schip en toren), J.Th.J. Cuypers, J. Stuyt (koorapsis)
  • Kunstenaars: fa. Cuypers & Stoltzenberg, fa. Ferlemont, F. Nicolas
  • Bouwstijl: neogotiek
  • Rijksmonument sinds: 16 juni 1999





Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

neogotiek, neostijlen, pastorieën, kerktorens, gebrandschilderde glazen, pseudobasilieken en schilderingen

Specialist(en)

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.



Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 okt 2024 om 02:00.