Bloemendaal - Mollaan 1 - Villa Saxenburg, tuin

< Rijksmonumenten

(511126) monumentenregisterMonumentnummer: 511126

Introductie

Tuinaanleg bij Villa Saxenburg aan de Mollaan 1 in Bloemendaal. Aangelegd tussen 1919 en 1922 in architectonische tuinstijl naar een ontwerp van D.F. Tersteeg in opdracht van de dames J.M. en M.A. Bierens de Haan. De tuin is grotendeels overeenkomstig met het schetsontwerp uit 1919 en een aanpassing uit 1922 ten behoeve van een verdiepte binnentuin.

NB: Het in 1976 aangelegde zwembad in de vierkante binnentuin ten zuidwesten van het huis valt buiten de monumentenbescherming.

Opritlaan met twee vierkante zuilen met de naam Saxenburg erop, hekwerk tussen de zuilen en aan weerszijden een gracht. Op de achtergrond staat de Villa met rieten puntdak en los daarvan een garage tevens met rieten puntdak. Langs de oprit loopt een (taxus)haag welke laag gesnoeid is.
Oprit en voortuin bij Villa Saxenburg, 1968

Kenmerken

 • Datering: 1919-1922.
 • Tuinstijl: Architectonische stijl
 • Landschapsarchitect: D.F. Tersteeg
 • Rijksmonument sinds: 3 november 1998

Beschrijving

De in architectonische tuinstijl uitgevoerde tuinaanleg is omgeven door een gracht. De tuinaanleg bestaat uit zes verschillende gedeelten die rondom het huis zijn gesitueerd: een oprit met "voorplein"; een terras direct tegen het huis gelegen; een vierkante binnentuin grenzend aan het terras; een gazon omzoomd door een wand van bomen en heesters; een symmetrisch gedeelte met verdiepte binnentuin, dat oorspronkelijk als bloementuin bedoeld was; een moestuin met boomgaard en kas.(Zoals opgenomen en beschreven in het monumentenregister sinds 1998).

Uit het inventarisatie rapport van 2005 blijkt dat enkele in de registeromschrijving genoemde gedeelten veranderd of verwijderd zijn. Zo is het oorspronkelijke terras rondom het huis vervangen. De tuin tegen de zijgevel is vervangen door een nieuwe zwembadtuin. De moestuin is niet meer aanwezig, de flagstones van alle paden zijn vernieuwd, en de strook langs de oprit is heringericht. [1] NB. De constateringen uit het inventarisatie rapport zijn inmiddels 20 jaar oud, de situatie kan veranderd zijn.

Bronnen en verwijzingen

 • (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen
 • Archief; Bibliotheek WUR, Spec. Coll.
 • Archief; NAI, Rotterdam, Hanrath-archief
 • B. Zijlstra, De Nieuwe Architectonische Tuinstijl: de tuin bij Huize Saxenburg. In: Groei en Bloei 1984, nr. 7, pp. 16-20.
 • Provincie Noord-Holland, Concept-Register Monumentale Villatuinen in Noord-Holland, Haarlem 1990.
 • Publicatie “Villatuinen in Nederland 1900-1940” door Eric Blok & Birgit Lang

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

[bewerken]
 1. (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 14 mei 2024 om 03:01.