Warmond - Burgemeester Ketelaarstraat 31 - 't Huys te Warmont

< Rijksmonumenten

(511219) monumentenregisterMonumentnummer: 511219

Introductie

Omgrachte hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel ’t Huys te Warmont. Ten zuiden hiervan bevindt zich een koetshuis buiten de gracht.

Foto van het hoofdgebouw met oprijlaan in de voorgrond met bomen aan weerszijden.
Afb. 1 De hoofdburcht van het kasteel ’t Huys te Warmont vanuit het zuidwesten. Beeldbank RCE, foto door G.J. Dukker, 2003, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1300
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 24 februari 2000

Geschiedenis

Kasteel Huys te Warmont is vermoedelijk rond 1300 gebouwd door Jacob van der Woude. De eerste grote uitbreiding vond vermoedelijk plaats onder Johan van der Woude in het eerste kwart van de 15de eeuw. Tussen 1589 en 1601 is het kasteel, na door de Spanjaarden te zijn verwoest, hersteld door Jan van Duvenvoorde. In 1632 laat Jacob van Wassenaer de hoofdburcht verbouwen naar ontwerp van Salomon de Bray. Uiteindelijk krijgt de hoofdburcht in 1777 zijn huidige uiterlijk onder Cornelis baron van Leyden.

Omschrijving

Kasteel Huys te Warmont is vermoedelijk rond 1300 gebouwd met een woontoren op een omgracht terrein als hoofdburcht. Deze toren is nog waarneembaar in het westelijke hoekpaviljoen van het huidige huis. Over de situering van een eventuele voorburcht is niets bekend.

De hoofdburcht is langzaam uitgegroeid tot een vierkant met vleugels aan de noordwest- en noordoostzijde rondom een binnenplaats met een toegang aan de zuidwestzijde. Aan de zuidoostzijde bevonden zich bijgebouwen.

In 1632 is een begin gemaakt met het moderniseren van de hoofdburcht door de verbouw van onder meer de noordoostvleugel. In 1777 volgt dan een ingrijpende verbouwing waarbij de hoofdburcht zijn huidige U- vorm krijgt en de muur aan de zuidwestzijde van de binnenplaats wordt afgebroken.

Omgeving

Ten zuiden van het huis staat een driebeukig koetshuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 22 mrt 2024 om 04:01.