Doorn - Moersbergselaan 17 - Moersbergen

< Monumenten

(511554) monumentenregisterMonumentnummer: 511554

Introductie

Omgracht vierkant terrein met op de zuidoosthoek de L-vromige hoofdburcht van kasteel Moersbergen en op de noordwesthoek een duiventoren.

Zwart-witfoto van het kasteel en de oprit. Het gebouw is deels begroeid met klimop. In de achtergrond is een gracht te zien en een bos met kale bomen.
Kasteel Moersbergen vanuit het noorden met op de hoek rechts de solitaire duiventoren. Foto door A.H.C. Schollen, 1983. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 13 oktober 1999

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Omgeving

Ten oosten van de hoofdburcht ligt in dezelfde, tot vijver omgevormde gracht, een eiland waarop zich begin 18de eeuw nog een moestuin bevond. Van de oorspronkelijke voorburcht aan de noordzijde zijn nog restanten van de noordelijke en oostelijk gracht aanwezig.

Bronnen en verwijzingen

  • Graadt van Roggen, W., 'Politiek en romantiek op Moersbergen', in: Historia, 14(1940), 206-216.
  • Kastelenlexicon
  • Melchers, Rob R.J., 'De 'ridderhofstad' Moersbergen : kasteel, landgoed en bewoners', in: De Woonstede door de eeuwen heen, (1997) nr. 114, 26-39.
  • Olde Meierink, B., G. van Baaren, R.G. Bosch van Drakestein et al. red., Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, Utrecht 1995, 313-317.

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 jan 2024 om 03:04.