Elburg - Zuiderzeestraatweg Oost 65 - Old Putten

< Rijksmonumenten

(512028) monumentenregisterMonumentnummer: 512028

Introductie

Blokvormig grotendeels 19de-eeuws landhuis met aangebouwd koetshuis, gebouwd op de fundamenten van het laatmiddeleeuwse kasteel Old Putten.

Zwart-witfoto van het witte huis met oprijlaan en rechts een bijgebouwtje. In de omgeving staan bomen.
Afb. 1 Het huis Old Putten vanuit het noorden. Beeldbank RCE, foto door A.J. van der Wal, 1968, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1360
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 28 februari 2005

Geschiedenis

Het kasteel Old Putten dateert van tenminste 1363 toen Herbern van Putten ermee werd beleend. Door vererving kwam het kasteel aan de familie De Vos van Steenwijk. Herman de Vos van Steenwijk liet in 1482 versterkingen rond het kasteel aanleggen, wat resulteerde in een belegering. In de achttiende eeuw was het in handen van de familie Van Coevorden die het kasteel afbraken en een nieuw huis bouwden. Onder de familie Van Hugenpoth is het huis na brand herbouwd.

Omschrijving

Over het middeleeuwse kasteel Old Putten is weinig bekend. Het is, na meermalen belegerd te zijn geweest, in de 18de eeuw gesloopt en vervangen door een landhuis. Dit huis is in 1840 door brand grotendeels verloren gegaan en is in zijn huidige vorm herbouwd met op de noordhoek een koetshuis.

Omgeving

Tegen het koetshuis aan de noordzijde van het huis is rond 1910 een wagenschuur gebouwd. Ten zuidwesten van het huis ligt nog een deel van de gracht uit de middeleeuwen, nu onderdeel van de tuinaanleg.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 mrt 2024 om 04:01.