Heerlen - Akerstraat bij 37A

< Rijksmonumenten

(512807) monumentenregisterMonumentnummer: 512807

Introductie

Dit grafmonument is centraal gelegen op de gemeentelijke begraafplaats aan de Akerstraat in het centrum van Heerlen. Het monument is vrijstaand en werd opgericht in 1925 ter herinnering aan 14 overleden Belgische geïnterneerde soldaten en 2 Franse burgers tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In een groene omgeving een grijs monument met centraal een grote goudkleurige vaas
Vooraanzicht van het monument met de toegang tot de grafkelder geopend

Kenmerken

  • Datering: 1925
  • Bouwstijl: Neoklassiek
  • Architect: Onbekend
  • Rijksmonument sinds: 20 juli 1999

Grafmonument

Het grafmonument is gebouwd op een grote grafkelder. De kelder is toegankelijk via een dubbel metalen luik dat voor het monument ligt. Het monument zelf bestaat uit een hoge opstand van blokken hardsteen met daarop de namen van de overledenen gegraveerd. Geheel bovenop staat een klein hardstenen kruis. Aan de voorzijde bevindt zich een hoge vergulde gietijzeren grafurn op een klein basement, met een breder hardstenen basement eronder. Het geheel wordt aan de voorzijde omringd door elf kleine natuurstenen kegels met daartussen een smeedijzeren ketting.

Het grafmonument is voor Belgische militairen die hier gedurende de Eerste Wereldoorlog geïnterneerd waren op grond van haar neutraliteit. De Belgen zaten in kampen en een deel werd tewerkgesteld in de mijnen. In de meeste gevallen overleden de soldaten aan de Spaanse griep. Het monument is betaald door de staat België en wordt onderhouden door de gemeente Heerlen. De grond voor het monument is kosteloos ter beschikking gesteld.

Het grafmonument heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Het bezit ook architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Daarnaast heeft het monument ensemblewaarde vanwege de centrale ligging op de gemeentelijke begraafplaats van Heerlen. Het monument is ten slotte van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema'sTrefwoorden

grafmonumenten, begraafplaatsen

Specialist(en)

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 12 jan 2024 om 04:01.