Utrecht - Kanaalweg 64 - Villa Jongerius, tuin

< Rijksmonumenten

(514173) monumentenregisterMonumentnummer: 514173

Introductie

De villatuin is in 2011 aangewezen als rijksmonument op verzoek van de Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex samen met het kantoor gebouw. De villa was reeds eerder beschermd in het kader van het Monumenten Inventarisatie/Selectie Project.
Villa Jongerius van de buitenkant. De villa is wit geverfd met rode randen en hoeken. Voor de ingang staat een stenen beeld van een leeuw op een voetstuk. Boven de deur stat een vlag. Voor de villa ligt een grasveld.
Afb. 1. De villa met daarachter het nog niet gerestaureerde kantoorgebouw. Foto door Antoine.01 via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1936-1938
  • Bouwstijl: Architectonische of Nieuwe Formele tuinstijl
  • Architect: onbekend; vermoedelijk eigen ontwerp Jan Jongerius
  • Rijksmonument sinds: 8 april 2011

Dit monument is onderdeel van rijksmonumentencomplex 514172. Bekijk de kennispagina over het complex voor meer info.

Jan Jongerius, tuinder

Jongerius kwam uit een familie van tuinders. Behalve ondernemer in de automobielbranche was hij ook een groot liefhebber van het kweken en verzorgen van planten, bloemen en fruit. Dit is terug te zien op de historische (film)beelden van de prachtig aangelegde tuin. De hoofdvorm van de tuin is bewaard. De tegenwoordige beplanting is een vereenvoudigde invulling van het ooit zeer rijke assortiment.

Pergola

Een opmerkelijk element in de tuin is de dubbele pergola aan de achterzijde. Deze verbindt de villa met het kantoorgebouw. Daarnaast spelen de vijverpartij en de opvallende hekwerken een belangrijke rol.

Complex

De tuin vormt een rijksmonumentencomplex met de villa en het achterliggende kantoor.


Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 21 feb 2024 om 04:04.