Heeze - Bij Kapelstraat 25 - Eymerick

< Rijksmonumenten

(515138) monumentenregisterMonumentnummer: 515138

Introductie

Dubbel omgracht terrein met aan de zuidoostzijde het restant van het laatmiddeleeuwse kasteel Eymerick en aan de noordwestzijde het kasteel Heeze.

Zwart-witfoto van het kasteel in de gracht, in de achtergrond is een klein deel van kasteel Heeze zichtbaar. Langs de oever van de gracht staan kale bomen.
Afb. 1 Kasteel Eymerick vanuit het zuidoosten met op de achtergrond kasteel Heeze. Beeldbank RCE, foto door IJ.Th. Heins, 2002, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1325
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 08 juli 2001

Geschiedenis

De vroegste vermelding van het huis Heeze (Eymerick) is in 1203, wanneer de hertog van Brabant en de graaf van Gelre overeenkomen gelijkgerechtigd op het huis te zijn. Het huis is gebouwd door een lid van de familie van Heeze. De eerste vermelding van ‘Eyemrick’ dateert uit 1404.

In 1506 wordt Heeze geplunderd door de Geldersen en daarbij is vermoedelijk ook kasteel Eymerick beschadigd. Het kasteel wordt in 1615 verkocht aan Reinier van Renesse, maar die doet weinig aan onderhoud en dertig jaar later wordt het kasteel, ondanks enige herstellingen, omschreven als ‘ruineux’. In 1659 koopt Albert Snouckart van Schauburg het kasteel en geeft de architect Pieter Post opdracht een nieuw kasteel te ontwerpen. Dit nieuwe kasteel wordt deels gerealiseerd o het terrein van Eymerick en Van Schaburg laat het restant van kasteel Eymerick, het oostelijke deel, restaureren.

Omschrijving

Van het in de 13de eeuw genoemde huis Heeze zijn geen sporen aangetroffen op het huidige kasteelterrein. Het kasteel Eyemrick is in de eerste helft van de 14de eeuw gebouwd als een omgrachte veelhoekige ringmuur met een zaalbouw aan de zuidoostzijde en een poortgebouw aan de noordwestzijde. Van een eventuele voorburcht zijn ook geen sporen gevonden.

Rond 1500 raakt het kasteel beschadigd en wordt slechts gedeeltelijk hersteld. In 1662 maakt de architect Pieter Post een ambitieus ontwerp voor een nieuw kasteel. Door geldgebrek wordt alleen het westelijke deel van het ontwerp gerealiseerd, deels gebouwd over het westelijke deel van kasteel Eymerick, en blijft daardoor het oostelijke deel van Eymerick behouden.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:02.