Uithuizen - Mennonietenkerkstraat 12 - Doopsgezinde Kerk

< Rijksmonumenten

(515328) monumentenregisterMonumentnummer: 515328

Introductie

Zaalkerk met aangebouwde kosterswoning en kerkenraadskamer, getuige de gevelsteen gebouwd in 1868 in een eclectische trant voor de doopsgezinde gemeente van Uithuizen. De oude kerk uit 1735 bleek in het eerste kwart van de negentiende eeuw zeer vervallen. Door de bloei van het doopsgezinde geloof na 1850 werd in 1868 nieuwbouw mogelijk. Hiervoor werd het naastgelegen huis aangekocht. Aan de voorzijde van de kerk bevinden zich twee uitbouwen. De koster woonde vroeger in het noordwestelijke gedeelte waar hij een eigen ingang had. De kerkenraadskamer bevindt zich in het zuidwestelijke gedeelte. De neoclassicistische preekstoel uit circa 1775 is afkomstig uit de oude kerk. Het orgel wordt wegens te weinig monumentale waarde niet van rijkswege beschermd. Rond 1950 zijn de banken verwijderd en is de vloer verhoogd; de vloer is echter in 1986 weer verlaagd tot het oude niveau. In 1992 is de stoep van arduinsteen vervangen door een stoep van baksteen.

De kerk is vrij gelegen in het groen op de hoek van de Mennonietenkerkstraat en de Hoogstraat en wordt van de weg gescheiden door een eenvoudig tweede helft negentiende-eeuws ijzeren hek met gegroefde balusters. Aan het begin van het toegangspad naar de kerk is een enkelvoudig beweegbaar deel geplaatst.

kerkje zonder toren en met rondboogvensters
Het kerkgebouw uit het noordwesten. Foto: beeldbank RCE, Frans Kabel, 2019 CC BY-SA 4.0

Kenmerken

  • Datering: 1868
  • Bouwstijl: eclecticisme (invloeden)
  • Rijksmonument sinds: 19 maart 2001


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

Eclecticisme, zaalkerken, rondboogvensters, Doopsgezinde Broederschap en Doopsgezinde Gemeente

Specialist(en)Meer informatie

Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.

Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.


Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 11 sep 2024 om 03:04.