Oegstgeest - Poelgeesterweg 1 - Oud-Poelgeest

< Rijksmonumenten

(515703) monumentenregisterMonumentnummer: 515703

Introductie

Aan drie zijden omgrachte hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Oud-Poelgeest met ten noordwesten daarvan enkele bijgebouwen, waaronder een koetshuis.

Zwart-witfoto van het kasteel met twee zichtbare torens in de gracht. Om de gracht heen ligt een tuin met gazon, struiken en bomen.
Afb. 1 De hoofdburcht van kasteel Oud-Poelgeest vanuit het noordoosten. Beeldbank RCE, foto door G.J. Dukker, 1967, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1300
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 30 september 2002

Geschiedenis

Het kasteel Oud-Poelgeest is vermoedelijk in de 13de eeuw gebouwd door een lid van de familie Van Poelgeest. Het wordt in 1320 voor het eerst vermeld. De ruïne van het in 1573 verwoeste kasteel wordt in 1644 verkocht aan Constantijn Sohier. In 1644 vraagt Sohier aan de stad Leiden om het hoofdhuis te mogen herbouwen. De herbouw is gereed in 1668. Vanaf 1857 worden er diverse wijzigingen aangebracht aan het huis zelf als ook aan bijgebouwen. Naar ontwerp van Elie Saraber worden de twee uitbouwen in de oksels aan de achterzijde van het huis verhoogd en voorzien van uivormige daken.

Omschrijving

Analyse van vroege afbeeldingen en kaartmateriaal wekt de indruk dat kasteel Oud-Poelgeest in de 13de eeuw is gebouwd als woontoren. De voorburcht had twee vierkante torens aan weerszijden van de poort. Het kasteel is in 1573 tijdens het beleg van Leiden door de Spanjaarden verwoest. In 1668 is het herbouwd tot het huidige huis. Het is (nog) niet bekend of er zich in het huidige kasteel nog resten van de oude hoofdburcht bevinden. Rond 1860 is het huis verbouwd.

Omgeving

Rond het huis zijn na 1857 diverse bijgebouwen opgetrokken, waaronder een koetshuis, een kapel, een theehuis en een jagershuis.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:03.