Brunssum - Prins Hendriklaan 378 - Sint Vincentius à Paulo
< RijksmonumentenMonumentnummer: 518603
Introductie
Rooms-katholieke kerk van de H. Vincentius à Paulo met Lazaristenconvent in een door het Rationalisme beïnvloede stijl, naar een uit 1923 daterend ontwerp van architect F.P.J. Peutz te Heerlen. Binnen diens oeuvre betreft het de eerst gerealiseerde kerk. Gebouwd in opdracht van het Lazaristenconvent waaraan de zielzorg in het toenmalige mijnwerkersrectoraat Rumpen was toevertrouwd. Pater J. Vester fungeerde als bouwheer. De kerk werd gebouwd ter vervanging van twee houten noodkerken: het zogenoemde Belgisch Kerkje langs de mijnspoorweg van de staatsmijn Emma naar de Hendrik en het kerkje aan de Venweg, onmiddellijk bezuiden het mijnterrein van de Hendrik.
Kenmerken
- Datering: 1924-1955 (twee bouwfasen)
- Architect: F.P.J. Peutz
- Kunstenaars: Ch. Eyck, E. Laudy, J.W. Ramakers & Zn, F. Slijpen, P. Killaars
- Bouwstijl: expressionisme, rationalisme (invloeden)
- Rijksmonument sinds: 11 september 2000
Het kerkgebouw werd gesitueerd op een in noordwestelijke richting afhellend perceel langs de Prins Hendriklaan, ten noorden van het mijnterrein van de Hendrik, tussen de Staatsmijnkolonieën Treebeek-Haansberg en Schuttersveld. Deze locatie werd in hoofdzaak bepaald door de bodemgesteldheid: hier waren als gevolg van de onvermijdelijke verzakkingen in de ondergrond uitsluitend trekspanningen te verwachten. Een zuivere oriëntatie was niet mogelijk, evenmin een lokalisering recht op de Prins Hendriklaan. De kerk werd op het noordoosten gesitueerd, aan de noordwestzijde van de kerk werd het kerkhof aangelegd.
Eerste steenlegging op 20 juli 1924. Tussen 1953-1955 aanbouw van een kinderkapel met souterrainverdieping en een garage, waardoor er aan de noordzijde als het ware een kruisarm ontstond. Deze kapel fungeert thans als dagkapel, in het souterrain bevindt zich een grafkelder met urnenwand. Een uit 1958 daterend ontwerp van architectenbureau J. Colsen te Venray voor uitbreiding van de doopkapel aan de noordwestzijde werd nooit gerealiseerd. 1959, plaatsing H. Geest van koper en staal in de ruimte boven de doopkapel; 1961, plaatsing van nieuw tabernakel, kandelaars en godslamp van P. Killaars; 1962, nieuwe klokken, toegewijd aan Jozef, Barbara en Vincentius; 1964, verwijderen communiebanken; 1965, verplaatsing hoofdaltaar naar voren op een eentredig suppedaneum; 1965, nieuwe verlichting op het priesterkoor; 1967, nieuwe ramen in het oksaal; 1968, nieuwe vloer in de kerk en vernieuwing schilderwerk; 1980, revisie verlichting; 1980, aanbrengen kwartsuurwerk in de toren; 1984, restauratie kerkorgel; 1986, vernieuwing schilderwerk, reiniging van beelden in Franse zandsteen; 1990, restauratie van het schilderwerk Charles Eyck in de apsis.
Bronnen en verwijzingen
- De genade van de steiger. Monumentale kerkelijke schilderkunst in het interbellum Auteur: Bernadette van Hellenberg Hubar; Zutphen; 2013; blz. 155, 156, 254-260, 512
- Forschungsstelle Glasmalerei des 20. Jahrhunderts e.v. Beschrijving en afbeeldingen van de ramen
- Kerkgebouwen in Limburg Beschrijving en afbeeldingen
- Reliwiki
- Wikimedia Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
- Wikipedia
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema's- Kerken
- Kerkenvisies
- Thema/Kerkelijke ensembles (Let op: pagina bestaat niet.)
- Religieuze gebouwen
- Monumenten
Expressionisme, Rationalisme en pastorieën
Specialist(en)Meer informatieMeer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 sep 2024 om 02:06.