Nederhorst den Berg - Slotlaan 3 - Nederhorst

< Rijksmonumenten

(520084) monumentenregisterMonumentnummer: 520084

Introductie

Omgrachte hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Nederhorst met ten zuiden daarvan een complex bijgebouwen.

Foto van de burcht met torens gezien vanuit de siertuin, bestaande uit grindpaden en lage heggen. Verderop in de tuin staat een zonnewijzer op een sokkel. Aan weerszijden van de burcht, in de gracht, liggen fonteinen. Om het complex heen staat een bosrand.
Afb. 1 De hoofdburcht van kasteel Nederhorst vanuit het zuidoosten. Beeldbank RCE, foto door IJ.Th. Heins, 2005, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1250
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 18 juli 2005

Geschiedenis

Kasteel Nederhorst is in het laatste kwart van de 13de eeuw gebouwd door een lid van de familie Van Wulven. Door vererving en verkoop komt het kasteel in 1612 in handen van Godard van Reede. Hij laat de hoofdburcht van het kasteel in de periode 163-1635 ingrijpend verbouwen waardoor het het huidige uiterlijk kreeg. In de eerste helft van de twintigste eeuw vervalt het kasteel, maar wordt gerestaureerd. In 1971 brandt het kasteel vrijwel helemaal af, maar wordt weer herbouwd.

Omschrijving

Kasteel Nederhorst is gebouwd in het laatste kwart van de 13de eeuw. De hoofdburcht is een compact vierkant complex met uitspringende (poort)toren aan de zuidwestzijde en een zaalbouw aan de noordoostzijde. In de periode 1630-1635 is deze hoofdburcht uitgebreid, deels beklampt en voorzien van zeshoekige torens op de hoeken. Hij kreeg daarbij zijn huidige uiterlijk. Over een eventuele voorburcht is niets bekend, behalve dan dat deze ten zuidoosten van de hoofdburcht lag.

Bronnen en verwijzingen

  • Beeldbank RCE Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
  • Cruysheer, A.T.E. (Anton), ‘Eeuwenoude mysteries te Nederhorst den Berg. Enkele bevindingen over kasteel en kerk te Nederhorst den Berg (I)’, in: Tussen Vecht en Eem, 31(2013), 144-152.
  • Groesbeek J.W., Middeleeuwse kastelen van Noord-Holland, Rijswijk 1981, 240-245.
  • Kastelenlexicon
  • Leurs, C.P.M., Kasteel 'de Nederhorst'. Dertig jaar restauratie- en subsidieperikelen in een notedop, z.p. 1993.
  • Meischke, R., ‘Het kasteel Nederhorst den Berg’, Maandblad Amstelodamum, 44(1957), 86-91
  • Olde Meierink, B., G. van Baaren, R.G. Bosch van Drakestein et al. red., Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, Utrecht 1995,

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:06.