Haaren - Kasteellaan 2 - Nemerlaar

< Rijksmonumenten

(520097) monumentenregisterMonumentnummer: 520097

Introductie

Groot omgracht terrein met in het midden het hoofdgebouw van het laatmiddeleeuwse kasteel Nemerlaar met ten oosten daarvan bijgebouwen.

Zwart-witfoto van het kasteel met een toren aan de rechterzijde. In de voorgrond ligt een grasveld met kale bomen, achter het kasteel staat een laag bijgebouw.
Afb. 1 Hoofdgebouw van kasteel Nemerlaar vanuit het noorden met links een deel van de bijgebouwen. Beeldbank RCE, foto door IJ.Th. Heins, 1997, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1300
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 17 februari 2003

Geschiedenis

Kasteel Nemerlaer is vermoedelijk gebouwd in het eerste kwart van de 14de eeuw. Het huis wordt voor het eerst in 1478 vermeld als ‘t hooghe huys mitten grachten ende valbruggen’. Door vererving en verkoop komt het kasteel rond 1700 in handen van Isaack van Cronström, die het laat verbouwen en moderniseren. In 1831 wordt het kasteel gekocht door de familie Van den Bogaerde en Donatus van den Bogaerde liet het kasteel in 1880 verbouwen naar ontwerp van architect P. Snickers.

Omschrijving

Kasteel Nemerlaer is vermoedelijk gebouwd in het eerste kwart van de 14de eeuw. Over de vroegste fase van de hoofdburcht is nog discussie, maar vrijwel zeker is deze ontstaan uit een woontoren. De hoofdburcht is in vijf fasen uitgegroeid tot het huidige landhuis en deze fasen zijn nog waarneembaar in de kelder. In 1718 volgde een ingrijpende verbouwing en modernisering en is de toren aan de noordwestzijde toegevoegd. In 1880 zijn alle gevels van een beklamping voorzien en kreeg het huis zijn huidige uiterlijk.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:06.