Slijk-Ewijk - Grote Allee 4 - Huis te Loïnen

< Rijksmonumenten

(520766) monumentenregisterMonumentnummer: 520766

Introductie

Rechthoekig landhuis met aan de noordzijde aangebouwde toren, in 1825 gebouwd op de kelders van het laatmiddeleeuwse kasteel Loïnen.

Zwart-witfoto van het witte huis met bijgebouw links en gazon in de voorgrond. Aan beide kanten van het gazon loopt een grindpad, om het terrein heen staan bomen.
Afb. 1 Huis te Loïnen vanuit het zuiden met links het bijgebouw. Beeldbank RCE, foto door J.P. de Koning, 1999, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1350
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 14 februari 2005

Geschiedenis

Kasteel Loïnen is gebouwd in de veertiende eeuw, vermoedelijk door Johan van Bloemendael. Via verkoop en vererving komt het kasteel in 1682 in handen van de familie Van Quadt tot Wickeradt. Deze familie laat rond 1825 het huidige huis bouwen.

Omschrijving

Over de vroegste vorm van kasteel Loïnen is niets bekend. Afgaande op de weergave van het kasteel op een laat 16de-eeuwse kaart ging het om een vierkant kasteel met op een van de hoeken een groet toren. In 1644 is er een grote dijkdoorbraak in de Waaldijk bij Loenen. Daarbij, zo blijkt uit een schaderapport, is een groot deel van het ‘nieuwe gebouw’ door ijsgang vernield. Onder meer de drie verdiepingen hoge toren van het huis is geheel in het water gestort. Wat dat ‘nieuwe gebouw’ inhield is niet bekend.

In 1820 loopt het kasteel opnieuw zware schade op door een dijkdoorbraak. Rond 1825 wordt dan het ruïneuze gebouw tot op de kelders gesloopt en wordt het huidige huis daarop gebouwd. Bij het huis staat een koetshuis uit 1846.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:03.