Olst - Diepenveenseweg 1 - Groot Hoenlo

< Rijksmonumenten

(521439) monumentenregisterMonumentnummer: 521439

Introductie

Dubbel omgracht terrein met daarop de hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel (Groot) Hoenlo, met ten zuiden daarvan, buiten de binnenste omgrachting, een voorterrein met aan de oostzijde enkele bijgebouwen.

Zwart-witfoto van het hoofdgebouw met pad naar de ingang, over de gracht. Aan weerszijden van het pad staan bomen.
Afb. 1 Beeldbank RCE, foto door IJ.Th. Heins, 1997, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1350
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 04 maart 2002

Geschiedenis

De geschiedenis van Hoenlo gaat terug tot tenminste 1357. In dat jaar wordt een bode naar het huis gestuurd. Hoe het er toen uitzag is niet bekend. Pas in 1386 zou de bouw van een omgracht versterkt huis zijn begonnen, maar de bouw daarvan werd door de steden Deventer, Kampen en Zwolle stilgelegd. In 1624 wordt door Gerrit van Laer en zijn vrouw een nieuw huis gebouwd, dat de kern vormt van het huidige huis. Dit huis wordt vanaf 1897 door Willem Teding van Berkhout en zijn vrouw flink uitgebreid.

Omschrijving

In 1624 wordt een omgracht huis met ‘een steene camer’ gebouwd, blijkbaar op de plek van het oudere, al dan niet afgebouwde huis, want de grachten daarvan moeten schoongemaakt en leeggehaald worden. Dat doet vermoeden dat het huis uit 1386 wellicht kort na de bouw deels is afgebroken en dat een deel van de bouwmaterialen in de gracht is gestort. Afgaande op een tekening uit 1732 had de hoofdburcht toen een U-vorm, waarin die stenen kamer aan de achterzijde herkenbaar is. In 1893 kreeg Hoenlo een nieuw koetshuis met woning en stal. In 1897 is het hoofdhuis vergroot en verbouwd naar ontwerp van het bureau J.J. van Nieukerken. Zo werd er een hele vleugel voor het bestaande gebouw gezet, waardoor het aantal vertrekken fors werd uitgebreid. De behoefte aan meer ruimte resulteerde in 1906 opnieuw in een uitbreiding van het hoofdhuis en nogmaals in 1912.

Omgeving

De tuin rondom het huis, ontworpen door L.A. Springer, is nog deels aanwezig.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:03.