Einighausen - Heistraat 11 - Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 521630
Introductie
Rooms-katholieke kerk met dubbeltorenfront, in neoromaanse stijl, 1905-1906. Gebouwd door aannemer Muyres te Sittard, in opdracht van bouwpastoor Antoon Janssen namens het kerkbestuur van de r.k. parochie O.L. Vrouwe ten Hemelopneming, naar een ontwerp van architect Caspar Franssen te Roermond. De voorziene vieringkoepel werd niet overeenkomstig het ontwerp uitgevoerd, de voorziene vloer van Naamse plavuizen werd tijdens de bouw vervangen door een meerkleurige tegelvloer met geometrisch motieven. De kerk is gesitueerd in de ter plaatse aanwezige lintbebouwing, in dwarsrichting ten opzichte van de straatweg. De driebeukige kruisbasiliek diende als voorbeeld voor de enkele jaren later gebouwde kerk in Maarheeze. De kerk werd in 1987 gerestaureerd.
De kerk uit het westen. Foto: beeldbank RCE, J.P. de Koning, 2001 CC BY-SA 3.0
Kenmerken
Kerk
- Datering: 1905-1906
- Architect: C.J.H. Franssen
- Kunstenaars: J. Thissen, F. Nicolas & Zn., Cuypers & Co
- Bouwstijl: neoromaans
- Rijksmonument sinds: 27 juni 2001
Orgel
- Bouwer: Pereboom & Leyser (1850 - 1897); Pierre H.A. Pereboom; Heinz Wilbrand, Übach-Palenberg; contemporain
- Datering: 1888; 1952; 1983
- Stijl: samengesteld (romaans / gotisch / classicistisch)
Orgel
In 1888 kreeg de voorloper van dit kerkgebouw een eenklaviers, tweemanuaals orgel gebouwd door Pereboom & Leyser uit Maastricht. Het verhuist - kennelijk ongewijzigd - mee naar de nieuwe kerk om in 1952 te worden gewijzigd door Pierre Pereboom die er zijn naamplaatje op achterliet. Er is weinig informatie over de uitgevoerde werkzaamheden. In 1983+wordt het vervolgens door orgelbouwer H. Wilbrand uit Duitsland gerestaureerd. Het instrument heeft een ongeschilderde houten kas met een eclectische versiering.
Hoe om te gaan met historisch waardevolle orgels?
Een historisch orgel is een waardevol en kwetsbaar instrument. Ook relatief eenvoudige of gangbare onderhoudswerkzaamheden aan een (kerk)gebouw kunnen het orgel ernstige schade toebrengen.
Gaat u binnenkort verbouwen of wordt de kerk, kapel of andere locatie waar het orgel staat geschilderd of gerenoveerd, schakel dan zo spoedig mogelijk een orgeladviseur in of vraag advies bij de orgelspecialist van de RCE. U kunt contact opnemen via info@cultureelerfgoed.nl.
Zie ook: Orgels in Nederland
Bronnen en verwijzingen
- De Orgelsite Heinz Wilbrand
- De Orgelsite Onze Lieve Vrouwekerk
- Forschungsstelle Glasmalerei des 20. Jahrhunderts e.v. Beschrijving en afbeeldingen van de ramen
- Het Historische Orgel, in Nederland, 1886 - 1894, Utrecht/Antwerpen, NIVO 2010. p. 82 - 83
- Kerkfotografie Nederland Afbeeldingen van het interieur in kleur
- Kerkgebouwen in Limburg Beschrijving en afbeeldingen
- Monumenten in Nederland, Limburg, R, Stenvert et all, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/Waanders, Zeist/Zwolle 2003, p. 106 - 107
- Reliwiki O.L.V. ten Hemelopneming
- Wikimedia Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
- Wikipedia Pereboom & Leijser
- Wikipedia Caspar Franssen
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema's BegrippenNeoromaans, Gotiek, Classicisme, kruisbasilieken en orgels
Specialist(en)Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 apr 2025 om 03:02.