Oostwold - Goldhoorn 33

< Rijksmonumenten

(522102) monumentenregisterMonumentnummer: 522102

Introductie

Dwarshuisboerderij met aangebouwde tweekapsschuur aan de doorgaande weg van Oosterwold naar Finsterwolde. De boerderij is gebouwd in opdracht van T.H. Knotnerus.

Bakstenen huis met in het midden trap die leidt naar een deur. De toegang tot de deur is rond aan de bovenkant. Aan beide kanten van het huis zitten twee grote ramen. Recht boven de deur zit een klein zolderkamertje.
Afb. 1. Dwarshuisboerderij Goldhoorn. Bron: Wikimedia Commons. Foto: Hilda Morassi. Rechten: CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1894
  • Architect: waarschijnlijk G. Kruizinga
  • Bouwstijl: Eclecticisme
  • Rijksmonument sinds: 5 november 2001

Aanvullende gegevens bij de omschrijving

In november 2022 ontving de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderstaande informatie van een vorige bewoner die de uitgebreide omschrijving aanvult. De gegevens zijn niet geverifieerd door de RCE.

In regel 35 van de registeromschrijving staat “een deur (niet origineel)”. Voor zover ik weet is deze achterste deur in de westgevel wel de originele deur (van het karnhuis). De betekenis van de afkortingen T.H.K. en G.T. is Tjark Hinderikus Knotnerus (1863-1931) en zijn echtgenote Grietje Tijdens (1868-1948).

Het zuidelijke schuurgedeelte stamt inderdaad uit 1894. Echter deze schuur is toen op een andere plaats gebouwd. In 1934 is deze schuur op de gebinten na afgebroken en verder noordelijk op de huidige plaats herbouwd samen met de tweede (toen nieuwe) schuur. De gebinten zijn bij die gelegenheid naar de nieuwe plaats “gerold”. De oorspronkelijke plaats van de schuur uit 1894 was langs de weg op de plaats waar nu de moestuin tussen weg en schuur zich bevindt.

In regel 56 staat “dubbele staldeuren”. Dubbele schuurdeuren of deeldeuren is mijns inziens een beter benaming omdat in deze noordelijke tweede schuur nooit een stal heeft gezeten en bedoeld was voor de opslag van graan. De stal bevond zich in de zuidelijke schuur langs de zuidgevel.

Zie ook

Hoort bij deze thema'sTrefwoorden

Dwarshuisboerderij, tweekapsschuur, eclecticisme

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 12 jan 2024 om 04:01.