Wilp - Lathmerweg 5 - De Lathmer

< Rijksmonumenten

(523333) monumentenregisterMonumentnummer: 523333

Introductie

L-vormig landhuis uit 1911, gebouwd nabij de plek van het in de 18de eeuw afgebroken laatmiddeleeuwse kasteel De Lathmer.

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf 1911
  • Bouwstijl: neorenaissance
  • Architect: J.J., M.A. en J. van Nieukerken
  • Rijksmonument sinds: 15 april 2002

Geschiedenis

Het kasteel De Lathmer is vermoedelijk in de tweede helft van de 13de eeuw gebouwd door Albertus de Latmere. In 1790 kocht de Amsterdamse koopman Jan Willink het kasteel en mogelijk was hij het die het liet afbreken. Hij bouwde op de voorburcht een nieuw huis. Begin 20ste eeuw was het kasteel in handen van de familie Crommelin. Zij herbouwden het huis na de fatale brand van 1911.

Omschrijving

Het kasteel De Lathmer is vermoedelijk in de tweede helft van de 13de eeuw gebouwd. De hoofdburcht stond naar alle waarschijnlijkheid op een - inmiddels verdwenen - eiland in de vijver ten noorden van het huidige huis. Hoe deze hoofdburcht er in de beginperiode uitzag is niet bekend. In de 18de eeuw was het een T-vormig huis met aan de achterzijde op de noordwesthoek een vierkante toren en aan de voorzijde twee achthoekige torens aan weerszijde van de ingangspartij. De voorburcht lag ten zuiden daarvan.

In de tweede helft van de 18de eeuw is de hoofdburcht afgebroken en is op de voorburcht een nieuw huis gebouwd. Dit huis brandde in 1911 af en op dezelfde plek is een nieuw huis gebouwd naar ontwerp van de architecten J.J., M.A. en J. van Nieukerken.

Omgeving

Ten westen van het huis staat een langgerekt dienstgebouw uit 1919.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 mrt 2024 om 04:02.