Rotterdam - Mathenesserlaan 305 - Kathedrale Kerk H.H. Laurentius en Elisabeth
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 524366
Introductie
Rooms-katholieke kathedraal H.H. Laurentius en Elisabeth (aanvankelijk parochiekerk H. Elisabeth), met pastorie en patronaatsgebouw, in twee fasen gebouwd in een stijl die verwant is aan het neoromaans. In 1906-1909 werden het koor, transept, de eerste twee traveeën van het schip, pastorie en patronaatshuis gerealiseerd, naar ontwerp van architect P.G. Buskens. In 1920-1922 werden de laatste travee van het schip en de voorgevel gebouwd, naar een ontwerp van J.P.L. Hendriks.
N.B. In 1941 en 1944 leed de kerk aanzienlijke oorlogsschade, waarbij ook veel glas-in-lood en gebrandschilderde ramen sneuvelden. Deze werden na de oorlog vervangen door nieuwe vensters naar ontwerp van de kunstenaars Charles Eyck (1948-1950) en H. Asperslagh (1945-1952).
Op 16 maart 1964 werd de kerk geïnaugureerd tot kathedraal, nadat de neogotische Sint-Laurentiuskerk aan de Westzeedijk was afgebroken. Sindsdien is behalve de heilige Elisabeth van Hongarije (patrones van de armen en zieken) ook de heilige Laurentius, patroon van de stad en het bisdom, kerkpatroon. In 1964 werden het priesterkoor en altaar heringericht volgens de richtlijnen van het Tweede Vaticaans Concilie, met een wit marmeren altaar naar ontwerp van het architectenbureau Van den Bosch, Hendriks en Campmann.
In de periode 2010-2020 vond in etappes een uitgebreide restauratie van het ex- en interieur plaats. De in de jaren '60 overgeschilderde apsisschildering keerde daarbij weer terug.
Voorgevel uit het zuidoosten. Foto: beeldbank RCE, Sergé Technau, 2001 CC BY-SA 3.0

Interieur met zicht op het koor. Foto: beeldbank RCE, G.J. Dukker, 1971 CC BY-SA 3.0
Kenmerken
- Datering: 1906-1922 (twee bouwfasen)
- Architecten P.G. Buskens, J.P.L. Hendriks
- Kunsternaars: J. Dunselman, Ch. Eyck, H. Asperslagh
- Bouwstijl: neoromaans, rationalisme (invloeden)
- Rijksmonument sinds: 24 juni 2002
Advies omgevingsvergunning
Over dit monument is advies uitgebracht:
- Rotterdam - Advies 168104 (30 december 2020)
Adviezen van voor 1 januari 2024 zijn uitgebracht in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Adviezen vanaf 1 januari 2024 zijn uitgebracht in het kader van de Omgevingswet, rijksmonumentenactiviteit.
Bronnen en verwijzingen
- Een rondgang door de Kathedraal van Rotterdam Z.a.; z.j.
- Een sieraad voor de heer. Kathedralen en basilieken in Nederland Auteur: Ben van de Venn; Zutphen; 2010
- Kerkfotografie Nederland Afbeeldingen van het interieur in kleur
- Reliwiki
- Wikipedia
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema's Begrippenneostijlen, Neoromaans, kruisbasilieken, kerktorens, gebrandschilderde glazen, kathedralen, muurschilderingen, gewelfschilderingen, altaren, beeldhouwkunst, rondbogen, koepelgewelven, tongewelven, Rooms-Katholieke Kerk en pastorieën
Specialist(en)Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 sep 2024 om 02:02.