Wassenaar - Groen van Prinstererlaan 13 - Villa De Rietvink, tuin

< Rijksmonumenten

(524538) monumentenregisterMonumentnummer: 524538

Introductie

Tuinaanleg bij Villa De Rietvink met bijbehorende muur en hekpijlers. De villatuin maakt samen met de villa onderdeel uit van een complex.

Kenmerken

  • Datering: 1916
  • Tuinstijl: nieuwe architectonische tuinstijl
  • Landschapsarchitect: J.J. Brandes
  • Rijksmonument sinds: 16 april 2002

Beschrijving

De tuin is aan de straatzijde gedeeltelijk ommuurd en is toegankelijk via twee bakstenen hekpijlers. Er is een centraal gazon met daaromheen borders die zijn beplant met diverse heesters, loof- en naaldbomen. De beplanting bestaat onder meer uit diverse coniferen, Acer (esdoorn) en Japanse kers.

In 2003 wordt bij veldbezoek geconstateerd dat de in de registeromschrijving genoemde gedeeltelijke ommuring niet meer aanwezig is. Ook word er vernomen dat de omschrijving niet volledig is en dat verwijzingen naar terrassen, trappen, een put, zuiltaxussen, en flagstones ontbreken. Zo is er (in 2003) vermeld dat rondom het huis diverse terrassen en trappartijen van baksteen met zorgvuldige detaillering aanwezig zijn. Tussen de Groen van Prinstererlaan en de voorgevel liggen restanten van een rechthoekige tuin: op de hoeken zuiltaxussen, in het midden iets verdiept, nu vijver (waarschijnlijk niet origineel). Naast deze deeltuin is een sierlijke put met gemetselde rand en smeedijzeren hijswerk aanwezig, omrand door flagstones. Verder bestaat de tuin grotendeels uit gazon met daarin een informeel flagstonepad naar een tuinhek langs de Stoeplaan. De overige beplanting bestaat uit een aantal oude bomen, en rondom het gazon een heesterrand. Het is goed mogelijk dat de beplanting gedeeltelijk nog uit de periode van aanleg stamt. Aan weerszijden van de entree staan bakstenen pijlers. [1]

Bronnen en verwijzingen

  • (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen
  • Publicatie “Villatuinen in Nederland 1900-1940” door Eric Blok & Birgit Lang

Zie ook

Artikelen
  • Villatuinen in Nederland 1900-1940 (Let op: pagina bestaat niet.)
  • Rijksmonumenten
Hoort bij deze thema's

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

  1. (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 jan 2024 om 04:01.