Wassenaar - Schouwweg 107 - Villa Nijenstede, tuin

< Rijksmonumenten

(524628) monumentenregisterMonumentnummer: 524628

Introductie

Tuinaanleg met muur en toegangshek behorend bij Villa Nijenstede aan de Schouwweg 107 in Wassenaar. Aangelegd in 1915 in architectonische stijl.

Kenmerken

  • Datering: 1915
  • Tuinstijl: Architectonisch
  • Landschapsarchitect: niet bekend
  • Rijksmonument sinds: 15 april 2002

Beschrijving

In het verlengde van het terras heeft de tuin een geometrische aanleg die omgeven is door diverse struiken en bomen. Er bevinden zich flagstones en hagen met vierkante perken. Er is een kleine vierkante vijver aanwezig. Aan de straatzijde wordt de tuin begrensd door een halfhoge bakstenen muur. Naast de garage bevindt zich een smeedijzeren toegangshek tussen opgemetselde hekpijlers. In de zuidelijke hoek van het perceel is een tweede entree die bestaat uit bakstenen hekpijlers waarop lantaarns geplaatst zijn.

In 2003 werd bij veldbezoek geconstateerd dat de registeromschrijving onvolledig is. Zo is de tuin omgeven door losse, grotendeels groenblijvende heester- en boombeplanting en in de tuin staan enkele solitaire oude bomen; verder is het terrein grotendeels gazon. Ook is er een terras tegen de achtergevel van het huis met bakstenen keermuren en een trappartij, en aan de rechterzijgevel een terras met trap naar de tuin. De rechthoekige tuin is verdiept en ligt afgescheiden van het omringende gazon door middel van lage keermuren.

Bronnen en verwijzingen

  • (Niet gepubliceerd) inventarisatierapport “Villatuinen Gooi, Bloemendaal, Heemstede, Wassenaar” uitgevoerd in 2005 in opdracht van de RCE door SB4 Bureau voor historische tuinen, parken en landschappen
  • Publicatie “Villatuinen in Nederland 1900-1940” door Eric Blok & Birgit Lang

Zie ook

Artikelen
  • Villatuinen in Nederland 1900-1940 (Let op: pagina bestaat niet.)
  • Rijksmonumenten
Hoort bij deze thema's

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 jan 2024 om 04:01.