Vorden - De Horsterkamp 8 - Huis Vorden

< Rijksmonumenten

(526292) monumentenregisterMonumentnummer: 526292

Introductie

Omgracht terrein met de L-vormige hoofdburcht met uitgebouwde toren van het laatmiddeleeuwse kasteel Vorden. Ten zuiden een bijgebouw aan de oostzijde van het voorplein.

Zwart-witfoto van het kasteel met oprijlaan en brug over de gracht.
Afb. 1 Beeldbank RCE, foto door P. van Galen, 1985, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1300
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 06 februari 2006

Geschiedenis

Mogelijk is kasteel Vorden in het begin van de 14de eeuw gebouwd door Steven van Vorden. Door vererving komt het kasteel in het geslacht Van Hackfort en door huwelijk in de familie Van Eck. Omstreeks 1540 wordt het kasteel opnieuw opgetrokken op de oude funderingen door Henrica van Eck en haar man Hajo Ripperda. In 1974 verwerft de Stichting Het Geldersch Landschap het kasteel en omgeving. Zij verkopen het kasteel aan de gemeente Vorden die er het raadhuis in vestigt. Sinds 2004 is het weer in particuliere handen.

Omschrijving

Het kasteel Vorden is in het begin van de 14de eeuw gebouwd en had een vierkante omgrachte hoofdburcht met op de noordwest- en zuidoosthoek een vierkante toren. Tegen de west- en noordzijde bevond zich een woonvleugel, aan de zuidzijde lag een poorttoren. Omstreeks 1540 is op de fundamenten van deze hoofdburcht aan de noordwestzijde een nieuw L-vormig huis gebouwd met een toren op de noordwesthoek en een traptoren in de oksel. De westzijde van dit huis is in 1657 naar het zuiden vergroot.

Aan de zuidzijde bevond zich de omgrachte voorburcht. Vermoedelijk rond 1628 is hier aan de oostzijde een poortgebouw met aangebouwde traptoren opgetrokken. De voorburcht is in de 18de eeuw omgevormd tot voorplein en kreeg in 1713 een, mogelijk twee bijgebouwen. Daarvan is alleen het oostelijke nog over. Het poortgebouw werd gesloopt. In 1879 is op het voorplein nog een nieuw koetshuis gebouwd.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 mrt 2024 om 04:01.