Koudekerk aan den Rijn - Dorpsstraat 15 - Gereformeerde Kerk

< Rijksmonumenten


(526844) monumentenregister Monumentnummer: 526844

Introductie

De kerk van de Gereformeerde gemeente Koudekerk aan den Rijn/Hazerswoude-Dorp is in de jaren 1911-1912 gebouwd in de trant van de neorenaissance naar ontwerp van de Alphense architect J. Hengeveld. Directe aanleiding tot de bouw was het afbranden van de oude kerk op 7 maart 1911, die in 1887 was opgericht tijdens de Doleantie als 'afgescheiden' kerk van de Hervormde Gemeente. Door het toegenomen aantal lidmaten, mede veroorzaakt door de samenvoeging van de Nederduits Gereformeerden (dolerenden) en de Christelijk Gereformeerden tot de Gereformeerde kerken in Nederland in 1892, was er bovendien behoefte ontstaan aan een grotere kerkruimte. Voor de nieuwe kerk vond op 7 juni 1911 de aanbesteding plaats voor het schildererk aan Nicolaas Francken uit Koudekerk aan den Rijn en voor het timmerwerk aan G. Bergshoek uit Alphen aan den Rijn. Op 31 augustus 1911 vond de eerste steenlegging plaats door ds. R.W. Huizing, voormalig predikant van de Gereformeerde kerk te Koudekerk. Op 18 januari 1912 is de kerk in gebruik genomen. In 2022 heeft het gebouw, toen Ontmoetingskerk genaamd, zijn kerkelijke functie verloren en is vervolgens omgebouwd tot uitvaartcentrum.

kerkgebouw met torentje, straat, bomen
De kerk uit het zuidwesten. Foto: Reliwiki, André van Dijk


Kenmerken

  • Datering: 1911-1912
  • Architect: J. Hengeveld
  • Bouwstijl: eclecticisme, neorenaissance (invloeden)
  • Rijksmonument sinds: 29 maart 2004




Bronnen en verwijzingen

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

neostijlen, neorenaissance en Eclecticisme

Specialist(en)Meer informatie

Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 17 sep 2024 om 02:03.