Diepenheim - Nijenhuizerlaan 11 - Nijenhuis

< Rijksmonumenten

(527015) monumentenregisterMonumentnummer: 527015

Introductie

Omgracht T-vormig terrein met aan de noordoostzijde het hoofdhuis van kasteel Nijenhuis, in 1661 gebouwd op de plek van de hoofdburcht van het afgebroken laatmiddeleeuwse kasteel. Aan de zuidwestzijde van het terrein twee bijgebouwen aan weerszijden van het voorplein.
Foto van de siertuin voor de ingang van het kasteel, met lage heggen in geometrische vormen en een gazon. Aan weerszijden van het gras lopen grindpaden met kegelvormige struiken aan de rand. In de achtergrond is het kasteel met twee torens te zien. Aan beide kanten staan bijgebouwen.
Kasteel Nijenhuis vanuit het zuidwesten met links en rechts een deel van de bijgebouwen aan weerszijden van het voorplein. Foto door A.J. van der Wal, 1995. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1350
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 27 December 2005

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.


Bronnen en verwijzingen

  • Gevers, A.J. en Mensema A.J., De havezaten in Twente en hun bewoners, Zwolle 1995, 183-193.
  • Kastelenlexicon

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 6 feb 2024 om 04:05.