Ommen - Kasteellaan 1 - Eerde

< Rijksmonumenten

(527546) monumentenregisterMonumentnummer: 527546

Introductie

Dubbel omgracht 18de-eeuws landhuis met ten noorden daarvan buiten de binnenste omgrachting twee bijgebouwen aan weerszijden van een voorplein. Het huis is gebouwd op de plek van een laatmiddeleeuwse voorganger.

Foto van het kasteel met brug en voorplein met beplanting. Aan weerszijde staan bijgebouwen deels begroeid met klimop.
Afb. 1 Kasteel Eerde vanuit het noorden met links en rechts de bijgebouwen. Beeldbank RCE, foto door P. van Galen, 2006, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf 1715
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 01 november 2005

Geschiedenis

Het kasteel Eerde is voor 1319 gebouwd door het geslacht Rading, het jaar van de vermelding van een huis Hengelere, vermoedelijk een oudere naam voor Eerde. In 1380 wordt dit kasteel belegerd en uiteindelijk verkocht aan de belegeraars, die het wilden slopen. Dit kasteel was deels opgetrokken uit hout en zou volgens de kronieken een maand lang gebrand hebben. Pas na 1419 is het kasteel weer opgebouwd door Frederik van Twickelo. Het werd in 1706 verkocht aan Johan van Pallandt. Deze liet in 1715 het oude kasteel slopen en bouwde er een nieuw landhuis.

Omschrijving

Blokvormig landhuis uit 1715, gebouwd op de plek van een laatmiddeleeuwse voorganger. Ten noorden twee bijgebouwen aan weerszijden van een voorplein.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 mrt 2024 om 04:01.