Haarzuilens - Kasteellaan 1 - De Haar

< Rijksmonumenten

(527892) monumentenregisterMonumentnummer: 527892

Introductie

Omgrachte vijfhoekige hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel De Haar, gebouwd ter plaatse van een ronde voorganger. Aan de noord- en zuidoostzijde bijgebouwen uit circa 1900 en ten zuidoosten een bij het kasteel behorende kapel.

Foto van het kasteel met meerdere ronde torens en bijgebouwen, waaronder een poort en brug in de voorgrond. Op en naast de brug staan steigers. Voor de gracht van het kasteel ligt een weg met gras aan weerszijden.
Kasteel De Haar vanuit het noordoosten, met rechts een deel van de bijgebouwen. Foto door A.J. van der Wal, 2002. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1180
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 28 February 2005

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Bronnen en verwijzingen

  • Heijenbrok, Jacqueline, Guido Steenmeijer en Katrien Timmers, red., Tien eeuwen Kasteel de Haar. Wat een weelde, Zwolle 2013.
  • Kastelenlexicon
  • Olde Meierink, B., G. van Baaren, R.G. Bosch van Drakestein et al. red., Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, Utrecht 1995, 218-224.

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 6 feb 2024 om 04:08.