Hummelo - Kasteellaan bij 1 - Enghuizen (Groot)

< Rijksmonumenten

(527929) monumentenregisterMonumentnummer: 527929

Introductie

Ruïne van het kort na de Tweede Wereldoorlog afgebrande hoofdhuis van kasteel Enghuizen.

Foto van een mossige ruïne in een bos. De ruïne heeft drie zichtbare ramen onder glas.
Afb. 1 Deel van de ruïne van het hoofdgebouw van het laatmiddeleeuwse kasteel Enghuizen. Beeldbank RCE, foto door C.S. Booms, 2008, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 31 januari 2005

Geschiedenis

De oudste vermelding van Enhuizen dateert uit 1326. Evert van Enghuizen wordt beleend met het goed Enhuizen. Vermoedelijk is er dan nog geen huis. Eind 15de eeuw wordt het goed overgedragen aan Seger van Heeckeren. In zijn tijd zal er een huis hebben gestaan, dat eind 16de eeuw is verwoest. Na een korte periode in andere hande overgegaan te zijn, komt het huis in 1636 weer in handen van het geslacht van Heeckeren. Zij laten rond 1700 een nieuw huis bouwen of het oude sterk vergroten en bouwen opnieuw een nieuw huis in 1835. Dit huis ging kort na de Tweede Wereldoorlog verloren.

Omschrijving

Het is niet bekend hoe kasteel Enghuizen er in de middeleeuwen uitzag. Op een kaart uit 1639 wordt het kasteel weergegeven met een compacte omgrachte hoofdburcht en een voorburcht met poortgebouw en een bijgebouw. Rond 1700 wordt dit kasteel afgebroken of aanmerkelijk uitgebreid. Het bestaat dan uit een groot blokvormig hoofdgebouw met gebogen zijvleugels die aansluiten op bijgebouwen. In 1835 is dit kasteel afgebroken en vervangen door een groot landhuis naar ontwerp va Jacob Coers. Dit huis is in de Tweede wereldoorlog beschadigd, brandde daarna uit en is in 1948 gesloopt. Nu resten nog enige stukken muurwerk.

Omgeving

In het in 1835 door Van Lunteren ontworpen park staan een koetshuis, rentmeesterwoning en oranjerie. Deze laatste is in 1950 verbouwd tot woonhuis. Verder staat er op het eiland in de grote vijver nog een jagershuis.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:03.