Diepenheim - Stedeke 1 - Diepenheim

< Rijksmonumenten

(528083) monumentenregisterMonumentnummer: 528083

Introductie

Groot, deels dubbel omgracht terrein met in het midden het huis Diepenheim, gebouwd in 1648 op de plek van het verwoeste laatmiddeleeuwse kasteel. Ten zuidoosten twee bijgebouwen aan weerszijden van het voorplein.
Foto van de brug over de gracht met daarop een poort. Aan de kasteelkant van de gracht staat een heg, met daarachter in de verte het kasteel. Links is een klein deel van een bijgebouw achter de poort te zien.
Kasteel Diepenheim vanuit het noordoosten met links één van de bijgebouwen. Foto door K. Roderburg, 2005. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 4 July 2005

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Omgeving

Het huis is gebouwd in de restanten van de oorspronkelijke motte. Dit motteterrein is aan de achterzijde rond het midden van de 17de eeuw omgevormd tot een vijfhoekig pseudobastion.


Bronnen en verwijzingen

  • Gevers, A.J. en Mensema A.J., De havezaten in Twente en hun bewoners, Zwolle 1995, 170-182.
  • Hoogeland, W., Diepenheim, z.p. 1983.
  • Kastelenlexicon

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 6 feb 2024 om 04:08.