Ruurlo - Vordenseweg 2 - Ruurlo

< Rijksmonumenten

(529502) monumentenregisterMonumentnummer: 529502

Introductie

Omgrachte hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Ruurlo, met ten westen daarvan op een groot omgracht terrein een koetshuis aan de zuidzijde van het voorplein.

Zwart-witfoto van het kasteel met brug en oprijlaan.
Afb. 1 De hoofdburcht van kasteel Ruurlo vanuit het noordwesten. Beeldbank RCE, foto door P. van Galen, 1982, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1400
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 01 februari 2010

Geschiedenis

De vroegste vermelding van kasteel Ruurlo dateert uit 1326, wanneer Steven van Roderlo is beleend met het huis. Of hij het huis heeft gebouwd en zo ja, hoe dat eruit zag is niet bekend. Het huis kwam in 1420 in het bezit van de familie Van Heeckeren en bleef dat met een korte onderbreking tot 1977. Het kasteel werd in 1977 verkocht aan de gemeente Ruurlo en in gebruik genomen als gemeentehuis. In 2012 volgde verkoop aan een particulier die er een museum in vestigde.

Omschrijving

Hoewel het kasteel al in 1326 wordt genoemd, dateert het oudste metselwerk in de huidige hoofdburcht van rond 1400. Deze hoofdburcht bestond toen uit een zaalbouw, nog herkenbaar in de zuidwestelijke vleugel. Over het verdere verloop van de bouwgeschiedenis bestaat geen consensus. Een van de ideeën is dat nog in de 15de eeuw de zaalbouw wordt verhoogd en dat in de 16de eeuw daaraan de noordelijke hoektoren is toegevoegd en de kleine toren aan de zuidzijde. In 1627 wordt het kasteel hersteld van oorlogsschade. In de eerste helft van de 18de eeuw is de zaalbouw aan de zuidoostzijde uitgebouwd tot een U-vorm.

In 2013 is de hoofdburcht verbouwd tot museum waarbij de hoofdingang is verlegd naar de zuidwestzijde.

Omgeving

Ten zuiden van het koetshuis ligt een watermolencomplex over de zuidelijke watergang. In 2003 is naast het kasteel de oranjerie uit 1879 herbouwd die dienstdoet als theehuis.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 mrt 2024 om 04:01.