Gemert - Ridderplein 15 - Gemert

< Rijksmonumenten

(529545) monumentenregisterMonumentnummer: 529545

Introductie

Dubbel omgracht terrein met aan de noordzijde de hoofdburcht van het laatmiddeleeuwse kasteel Gemert en aan de zuidzijde de voormalige voorburcht. Aan de zuidzijde, aan de rand van de buitenste gracht een poortgebouw uit 1607.

Foto van het kasteel met voorplein en bijgebouwen aan weerszijden. Links aan de rand van de foto loopt een man.
Afb. 1 Beeldbank RCE, foto door I. de Vries, 2023, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1391
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 27 december 2011

Geschiedenis

Het kasteel Gemert is kort na 1391 gebouwd in opdracht van de ridders van de Duitse Orde. Zij lieten het kasteel diverse malen verbouwen, met de grootste wijziging in de periode 1739-1744 toen het kasteel werd omgebouwd tot landhuis. In 1794 kwam met de inval van de Fransen een eind aan de bewoning door leden van de Duitse Orde. De Fransen verkochten het kasteel in 1813 aan Adriaan van Riemsdijk. In 1881 kochten Franse Jezuïeten het kasteel en vestigden er een klooster en een seminarie waarvoor de bebouwing moest worden uitgebreid.

Omschrijving

Kasteel Gemert is na 1391 gebouwd als een dubbel omgracht complex met een vierkante hoofdburcht met ten zuiden daarvan een vijfhoekige voorburcht met daarop bijgebouwen in een L-vorm. Buiten de binnenste omgrachting lag aan de zuidzijde nog een voorhof met bijgebouwen en een poort in een U-vorm. De hoofdburcht heeft in verschillende fasen vleugels gekregen aan de oost-, noord- en westzijde, rondom een binnenplaats. De poort bevond zich in een vleugel aan de zuidzijde.

In de periode 1739-1744 is de hoofdburcht ingrijpend verbouwd tot een U-vormig landhuis. In de jaren ’30 en ’60 van de vorige eeuw zijn tussen hoofd- en voorburcht vleugels aangebouwd.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 26 mrt 2024 om 04:01.