Hattem - Molecaten 1 - Molecaten

< Rijksmonumenten

(530469) monumentenregisterMonumentnummer: 530469

Introductie

Omgracht terrein met aan de zuidzijde het laatmiddeleeuwse huis Molecaten. Ten westen van het terrein een bijgebouw met onder meer koetshuis.

Foto van het huis met weiland in de voorgrond. Voor de ingang van het huis staat een vlaggenstok, achter het gebouw staan bomen.
Afb. 1 Huis Molecaten vanuit het noorden. Beeldbank RCE, foto door P. van Galen, 2000, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1500
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Architect: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 25 januari 2010

Geschiedenis

De oudste vermelding van Molecaten dateert uit 1348 wanneer een zekere Henricus tijns betaalt voor grond bij Molencate. Het ging om een goed nabij een watermolen. Op dit goed is rond 1500 het eerste huis Molecaten gebouwd, een versterkt huis.

Omschrijving

Het huis Molecaten is gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw als een ondiep rechthoekig huis. In de tweede helft van de 16de eeuw is links en rechts een vierkante toren toegevoegd, evenals twee torens ten zuiden van het huis, met muren verbonden aan dat huis. In 1646 is op de resten van dit huis het huidige huis gebouwd. Muurwerk van het oude huis is zichtbaar in de kelder onder het voorhuis. Na 1646 is het huis nog deels verhoogd en uitgebreid.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 04:07.