Appingedam - Harkenrothstraat 2 - Eben Haëzer/Molukse Kerk
< Monumenten⇐ (532050) monumentenregisterMonumentnummer: 532050
Introductie
De Molukse kerk (ook Eben Haëzer) in Appingedam is een zaalkerk met dakruiter. Het gebouw bevindt zich in de Molukse wijk van Appingedam en is de oudste Molukse kerk in Nederland. De kerk werd in 2014 als voorbeeld van wederopbouwarchitectuur erkend als rijksmonument, opgenomen in het Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965[1] en overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. In 2017 werd de kerk gerestaureerd.
Kenmerken
- Datering: 1960
- Bouwstijl: Onbekend
- Architect: Jan Martini
- Rijksmonument sinds: 25 juli 2014
De oudste Molukse kerk in Nederland
Na de onafhankelijkheid van Indonesië werden de Molukkers in Nederland ondergebracht in kampen die ‘woonoorden’ werden genoemd. De eerste Molukse woonwijk werd gebouwd in Appingedam in Groningen, waar in 1959/1960 gezinnen werden gehuisvest uit het woonoord Schattenberg (voormalig kamp Westerbork) en het woonoord in de Carel Coenraadpolder.
Er ontstond in de wijk behoefte aan een eigen kerkgebouw. Voor de bouw van de kerk is door de gemeente Appingedam een perceel beschikbaar gesteld. De bouw werd gefinancierd door de staat en de kerk werd in 1960 geopend. In 1989 werden de Molukse kerken in Nederland door de staat afgestoten. Aan deze kerk was achterstallig onderhoud en in 2011 werd de status van rijksmonument aangevraagd, die in 2013 werd verleend. In hetzelfde jaar werd de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.[2]
In 2017 is de kerk gerestaureerd, geconserveerd en versterkt in verband met de aardbevingen in Groningen. De kerk wordt vandaag gebruikt door Geredja Indjili Maluku (Molukse evangelische kerk) en door Nood Protestant Maluku di Belanda maart '53 (Nood Gemeente Protestant Maluku). In de kerk is een infomatiecentrum over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland.[3].
Bronnen en verwijzingen
- Besluit en motivering: officieel besluit van de rijksoverheid tot het aanwijzen van dit rijksmonument, inclusief toelichting van de redenen, (28 mei 2014) Bestand:830archiefaanwijzing en motivering 532050 28052014 it3 0001.pdf
- Erfgoedstem: Wordt Nederlands eerste Molukse kerk een rijksmonument?
- Molukse kerk Appingedam
- RCE Bibliotheekcatalogus: Bouwhistorische opname Molukse kerk te Appingedam (2001)
- RCE Bibliotheekcatalogus: Semi-permanent voor altijd : Molukse kerk Appingedam (2013)
- RCE: Praktijkvoorbeeld - Molukse kerk Eben Haëzer aardbevingsbestendig
- Wikipedia: Molukse kerk (Appingedam)
Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.
- ↑ Wikipedia-pagina met een overzicht van het programma
- ↑ Deze samenvatting is gebaseerd op de Wikipedia-pagina over de kerk.
- ↑ Deze tekst is afkomstig van de website van de Molukse Kerk in Appingedam
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 okt 2023 om 02:00.