Ilpendam - Monnickendammerrijweg 31 - Woonhuis Van den Doel

< Rijksmonumenten

(532251) monumentenregisterMonumentnummer: 532251

Introductie

Woonhuis met omliggende terrassen, trappen en keermuren.

Kenmerken

  • Datering: 1957-1959
  • Architect: G. Th. Rietveld
  • Bouwstijl: Functionalisme
  • Rijksmonument sinds: 20 maart 2015

Het huis is ontstaan in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, architect en aannemer. Opdrachtgever was H. van den Doel, chirurg uit Amsterdam. Rietveld vond dit een van zijn meest geslaagde huizen en nam vaak mensen mee om het te bekijken. Zoals kenmerkend is voor het werk van Rietveld koos hij voor simpele functionele materialen in heldere contrasterende kleuren. Aan de binnenzijde koos hij voor een wat luxere afwerking met mozaïek in lila tinten.

Foto van het huis met heg en gazon in de voorgrond. Het huis heeft hoge ramen en een plat dak.
Afb. 1 Zuidgevel van het huis. Foto door Chris Booms, 2013. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

Exterieur

De villa is gebouwd op een betonnen plaat en opgetrokken in geglazuurde baksteen waarbij ieder bouwvolume een eigen kenmerkende kleur heeft (grijzig wit, antraciet en een wand in blauw) en is voorzien van grote glasoppervlakken. De villa bestaat uit drie rechthoekige blokken met platte daken die in elkaar grijpen. Alle drie deze blokken zijn één bouwlaag hoog maar verschillen onderling in hoogte. Ieder blok heeft zijn eigen kenmerkende kleur.

Het hoogste blok ligt aan de zuidzijde en bevat in zijn geheel de grote huiskamer. Dit blok is opgetrokken in zwart geglazuurde baksteen. Het laagste blok ligt aan de zijde van de weg en bevat de entree, de badkamer, een slaapkamer (een kinderkamer in het oorspronkelijke ontwerp), de garage en de studio. Dit blok is opgetrokken in wit geglazuurde baksteen. Het middelhoge, in beige geglazuurde baksteen opgetrokken blok, is gesitueerd aan de oostzijde en ligt tussen het hoge en lage blok. In dit blok zijn de hal, keuken, bijkeuken, een slaapkamer (eveneens oorspronkelijk een kinderkamer) en de ouderslaapkamer (oorspronkelijk de praktijkruimte van de eerste eigenaar) ondergebracht.

Foto van een pad langs een glazen wand. Een lage trap loopt naar de ingang van het huis, links langs het pad staat een tuin.
Afb. 2 Entree naar het huis. Foto door Jan van Galen, 2013. Beeldbank RCE, CC BY-SA 3.0

In de noordelijke gevel, die naar de weg gericht ligt, bevindt zich de ingangspartij. De voordeur met bordes is bereikbaar door middel van een trap die achter een wit geglazuurde stenen muur langs loopt. Deze muur vormt weer één geheel met het lage wit geglazuurde bouwblok. Rechts van de voordeur bevinden zich drie ramen van de keuken, waaronder een stukje muur zit met zwart geglazuurde bakstenen. Geheel rechts ligt de studio die aan deze noordzijde geheel uit glasstenen is opgebouwd.

De villa heeft vier terrassen.

Interieur

De villa is geconstrueerd rond de hal. De hal vormt het centraal middelpunt, daar het idee van Rietveld was dat alle vertrekken hier op uit moesten komen. Tussen de kinderkamers is een kleine badkamer aanwezig. De heldere indeling is ook afleesbaar aan de buitenzijde waarbij de leefruimtes zoals de woonkamer en de oorspronkelijke werkkamer gesitueerd zijn aan de zijde met grote ramen en het weidse uitzicht en de meer utilitaire ruimtes zoals de gang, badkamer en de keuken aan de meer gesloten zijde naar de weg toe. Kleine interne aanpassingen zijn; wijziging kleurstelling wanden woonkamer en gang. De kastenwand in de woonkamer met daarachter het slaapgedeelte zoals in de oorspronkelijke situatie, is verdwenen.

Situering

De villa met bijbehorende grond ligt ten zuiden van de Monnickendammerrijweg, aan de dijk tussen de weg en de sloot aan de zuidoost zijde van het dorp Ilpendam. De villa ligt iets hoger op een soort terp. Het perceel van de villa wordt omzoomd door bomen. Aan de zijde van de Monnickendammerrijweg wordt de villa aan het zicht onttrokken door deze bomenkrans. Aan de zuidzijde is een brede opening in de bomenkrans waardoor er vanuit de woonkamer van de villa ruim doorzicht is naar het achterliggende open weiland.

Monumentale waarde

Het woonhuis met omliggende terrassen is een goed en exemplarisch voorbeeld van functionalistische architectuur binnen de geschiedenis van de villa-architectuur in Nederland en een van de belangrijke en kenmerkende villa’s in het late naoorlogse werk van de architect Rietveld.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 15 mrt 2024 om 04:01.