Appingedam - Solwerderstraat 31

< Rijksmonumenten


(8229) monumentenregister Monumentnummer: 8229



Introductie

Iets terugliggend pand onder zadeldak tegen topgevel, gedateerd 1674.
Foto van het lage, witte huis met de rest van de straat.
Solwerderstraat 31. microtoerisme.nl, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: 1674
  • Rijksmonument sinds: 7 mei 1968

Versterkingsopgave

De kennis op deze pagina is (deels) verzameld in het kader van de versterkingsopgave als gevolg van de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) was de opdrachtgever voor deze versterkingsopgave in de periode 2016 t/m 2028.

Totaal omvat de versterkingsopgave ongeveer 360 rijksmonumenten. Deze rijksmonumenten zijn aan de hand van een norm constructief onderzocht op voldoende veiligheid voor de bewoners en gebruikers. De monumenten die constructief niet voldoen aan de norm zijn versterkt. Iedere versterkingsopgave is steeds zo veel mogelijk gecombineerd met een instandhouding-, verduurzamings- en/of herbestemmingsopgave.

Kennis en Informatie

(Bron: Tijdbeeld, Bouwhistorisch onderzoeksrapport Solwerderstraat 31 Appingedam, 2022)

De kelder van het huidige pand bevat resten van een waarschijnlijk veertiende- of vijftiende-eeuws pand. In 1674 werd de kap van het pand vernieuwd, in de negentiende eeuw onderging het pand een aantal grondige moderniseringen. In de twintigste eeuw vonden er een aantal kleine en grote verbouwingen in het pand plaats.

Monumentale waarde

De monumentale waarde van het rijksmonument is gelegen in de volgende kenmerken:

Hoog en diep woonhuis met opvallende teruggerooide ligging tegenover overtuin, voormalige werf aan Damsterdiep. Hoofdingang in zijgevel aan plaatsje tussen nr 31 en 33. Betreft zeer waarschijnlijk een voormalige Edele Heerd, een voor Appingedam belangrijke categorie onderkelderd steenhuis. Kelder met muurbogen uit 14e of 15e eeuw, ook grote delen van gevels uit deze periode. Belangrijke zuivere sporenkap aangebracht in 1674, waarvan de jaartalankers in de topgevel getuigen. Kap samengesteld uit hergebruikt eiken onderdelen, voorzien van gezaagde en geboorde telmerken. Waardevolle 19e eeuwse tijdlaag met blokbepleistering, schuiframen en kleine uitbouw (positieve waarde) aan de achterzijde.




Bronnen en verwijzingen

  • Beeldbank Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
  • DBNL Stenvert e.a. (1998). Monumenten in Nederland. Groningen. Zwolle: Waanders Uitgevers.
  • DBNL Ozinga, M.D. (1940). De monumenten van geschiedenis en kunst in Oost-Groningen. Den Haag: Rijksuitgeverij dienst van de Nederlandsche staatscourant.
  • DBNL Voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst. Deel XI. De provincie Groningen (1933). Den Haag: Algemeene Landsdrukkerij.
  • Possel, J.T. (datum onbekend), Appingendam: gemeentebeschrijving regio Hogeland
  • RCE kennisdossier (PDF): RCE kennisdossier monument 8229
  • Tijdbeeld, Bouwhistorisch onderzoeksrapport Solwerderstraat 31 Appingedam, 2022

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.




Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 dec 2024 om 04:03.