Appingedam - Solwerderstraat 33
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 8230
Introductie
Onderkelderd pand met verdieping onder zadeldak, aan de voorzijde van schild voorzien; de voorgevel afgesloten door forse kroonlijst. Omlijste ingang met lage stoep.Kenmerken
- Datering: vanaf de 14de/15de eeuw
- Rijksmonument sinds: 29 februari 1972
Versterkingsopgave
De kennis op deze pagina is (deels) verzameld in het kader van de versterkingsopgave als gevolg van de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) was de opdrachtgever voor deze versterkingsopgave in de periode 2016 t/m 2028.
Totaal omvat de versterkingsopgave ongeveer 360 rijksmonumenten. Deze rijksmonumenten zijn aan de hand van een norm constructief onderzocht op voldoende veiligheid voor de bewoners en gebruikers. De monumenten die constructief niet voldoen aan de norm zijn versterkt. Iedere versterkingsopgave is steeds zo veel mogelijk gecombineerd met een instandhouding-, verduurzamings- en/of herbestemmingsopgave.
Kennis en Informatie
(Bron: Tijdbeeld, Bouwhistorische opname Solwerderstraat 33, 2021)
Het huidige pand heeft een voorloper gehad die in de vijftiende of mogelijk zelfs veertiende eeuw was gebouwd.
In 1613-1614 is het huidige pand gebouwd.
1699-1700, uitbreiding achterzijde en wijziging van de balklagen zodat er een extra verdieping in het pand werd gecreëerd.
De grondige verbouwing uit 1699-1700 werd in 1778 grotendeels teruggedraaid. Hierbij werden de balklagen weer verhoogd. Ook werd er een koetshuis gebouwd aan het eind van de steeg.
In het derde kwart van de negentiende eeuw onderging het pand een modernisering van het interieur en de ramen.
In de twintigste en eenentwintigste eeuw onderging het pand een aantal kleine wijzigingen. De schuiframen in en om de voorgevel werden in de jaren 30 vernieuwd. Ook werd de achteraanbouw in de jaren 70 ingekort om vervolgens in 2002 weer verlengd te worden.
Monumentale waarde
Een Edele Heerd van oorsprong met een mogelijk deels bewaarde kelder. De kern van het huidige huis bestaat uit een in 1613-1614 nieuw opgetrokken pand van twee bouwlagen voorzien van kelder en zuivere sporenkap van 13 grenen gespannen. Zeldzame gezaagde telkenmerken. Bouwsporen van speklagen en muurankers in voorgevel en kloostervensters in zijgevel dateren uit deze fase. Naar achteren uitgebreid in 1699-1700 waarbij vloerniveaus werden gewijzigd en de kap werd uitgebreid en aangepast met eiken krommers. De diverse onderdelen van de kap zijn dendrochronologisch gedateerd. Belangrijke bouwfase uit 1778 waarin de basisopzet van de voorgevel tot stand kwam evenals het koetshuis voor de sjees. Derde kwart 19e eeuw, wsch. 1895, aanpassing van vooral het interieur waaronder de zeer waardevolle polychrome plafonds in de voor- en achterkamer (stuc, papierstuc en zijde), schouwen, venster- en deuromlijstingen en trap, waardoor het interieur een voornamelijk 19e eeuwse uitstraling heeft gekregen. Mogelijk ook wijziging schuifvensters in H-vensters in deze periode.
Bronnen en verwijzingen
- Beeldbank Groningen Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
- Beeldbank RCE Meer afbeeldingen van dit rijksmonument
- DBNL Stenvert e.a. (1998). Monumenten in Nederland. Groningen. Zwolle: Waanders Uitgevers.
- DBNL Ozinga, M.D. (1940). De monumenten van geschiedenis en kunst in Oost-Groningen. Den Haag: Rijksuitgeverij dienst van de Nederlandsche staatscourant.
- DBNL Voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst. Deel XI. De provincie Groningen (1933). Den Haag: Algemeene Landsdrukkerij.
- RCE kennisdossier (PDF): RCE kennisdossier monument 8230
- Tijdbeeld, Bouwhistorische opname Solwerderstraat 33, 2021
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezichtMeer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 dec 2024 om 04:01.