Appingedam - Solwerderstraat 36

< Rijksmonumenten


(8242) monumentenregister Monumentnummer: 8242



Introductie

In aanleg vermoedelijk 18e eeuws verdiepingloos pandje onder pannengedekt schilddak. Van de eind 19e eeuwse lijstgevels is die der achterzijde voorzien van een blokbepleistering; vensters van verschillende soort en afmeting; linkerzijgevel dichtgezet; staafankers.
Foto van het lage, bakstenen huis. Links van het pand is een etalage zichtbaar, rechts voor het pand staat een traditionele lantaarnpaal.
Solwerderstraat 36. Foto door Gouwenaar, CC0, via Wikimedia Commons

Kenmerken

  • Datering: voor 1814
  • Rijksmonument sinds: 10 september 1982

Versterkingsopgave

De kennis op deze pagina is (deels) verzameld in het kader van de versterkingsopgave als gevolg van de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) was de opdrachtgever voor deze versterkingsopgave in de periode 2016 t/m 2028.

Totaal omvat de versterkingsopgave ongeveer 360 rijksmonumenten. Deze rijksmonumenten zijn aan de hand van een norm constructief onderzocht op voldoende veiligheid voor de bewoners en gebruikers. De monumenten die constructief niet voldoen aan de norm zijn versterkt. Iedere versterkingsopgave is steeds zo veel mogelijk gecombineerd met een instandhouding-, verduurzamings- en/of herbestemmingsopgave.

Kennis en Informatie

(Bron: C. Blaauw, BAAC, Bouwhistorische Verkenning Appingedam Solwerderstraat 36 Woonhuis, 2022)

Het exacte bouwjaar is onduidelijk. Wel is bekend dat het pand in 1897 werd verkocht, en dat kort hierna een verbouwing plaatsvond. Waarschijnlijk is toen de huidige voorgevel gebouwd, een gevel die past bij een woonfunctie.

In 1951 werd de houten schuur afgebroken en vervangen door een stenen schuur.

Nadat het pand in verval is geraakt werd het in de jaren '80 grondig gerestaureerd. Na de restauratie werd het aangewezen als rijksmonument.

Monumentale waarde

De monumentale (kern)waarde is gelegen in de tijdlagen (de bouw voor) 1814, (de verbouw in) 1897 en (het herstel in) 1979. De laatste tijdlaag bepaalt de huidige verschijningsvorm en is het uitgangspunt voor nieuwe wijzigingen. De oudere tijdlagen zijn met name van belang vanuit de materiaalwaarde.




Bronnen en verwijzingen

  • Bibliotheek RCE J. Dik, Uit de geschiedenis van Appingedam: de oude hoofdplaats van Fivelingo, 1956.
  • Bibliotheek RCE ‘Appingedam: historische stad aan het water’, Monumenten, 9(21), 2000.
  • Bibliotheek RCE T. Bartelds, ‘Appingedam: een heel bijzonder stadje’, Heemschut: tijdschrift van de bond Heemschut, 7/8 (jrg 58/1980)129-132.
  • Bibliotheek RCE D. van der Meulen, Appingedam; de kick van een levend monument, Heemschut: tijdschrift van de bond Heemschut, 65(1988)16-17.
  • Bibliotheek RCE J. Heringa, Appingedam in de Middeleeuwen: stad of dorp, 1974
  • Bibliotheek RCE Hoft, Vissen rond de Floem: een bijdrage tot het historisch- topografisch onderzoek van de ontwikkeling van de stad Appingedam tot 1810, 1990.
  • C. Blaauw, BAAC, Bouwhistorische Verkenning Appingedam Solwerderstraat 36 Woonhuis, 2022
  • RCE kennisdossier (PDF): RCE kennisdossier rijksmonument 8242

Zie ook

ArtikelenHoort bij deze thema'sBeschermd stads- en dorpsgezicht

Meer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.

Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.





Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 dec 2024 om 04:06.