Appingedam - Opwierderweg 152 - Kerk van Opwierde

< Rijksmonumenten

(8253) monumentenregisterMonumentnummer: 8253

Introductie

Zaalkerk centraal gesitueerd op een (beschermde) wierde.

Eenvoudig kerkgebouw in baksteen met boogvensters en een zadeldak. Op de voorgrond een begraafplaats.
Afb. 1. Hervormde Kerk van Opwierde, 2015. Foto door Uberprutser, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Kenmerken

  • Datering: vanaf midden 13de eeuw
  • Bouwstijl: Romano-Gotiek
  • Rijksmonument sinds: 7 mei 1968

Versterkingsopgave

De kennis op deze pagina is (deels) verzameld in het kader van de versterkingsopgave als gevolg van de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) was de opdrachtgever voor deze versterkingsopgave in de periode 2016 t/m 2028.

Totaal omvat de versterkingsopgave ongeveer 360 rijksmonumenten. Deze rijksmonumenten zijn aan de hand van een norm constructief onderzocht op voldoende veiligheid voor de bewoners en gebruikers. De monumenten die constructief niet voldoen aan de norm zijn versterkt. Iedere versterkingsopgave is steeds zo veel mogelijk gecombineerd met een instandhouding-, verduurzamings- en/of herbestemmingsopgave.

Kennis en informatie

(bron: Dijkoraad, Bouwhistorische verkenning 8253 kerk van Opwierde, 2018)

De oorsprong van deze kerk gaat terug tot de 13e eeuw. De verering van het heilige sacrament heeft geleid tot een aantal wijzigingen in de 16e eeuw. Een altaar in de oostelijke travee, een gemetseld sacramentshuis (reconstructie) tegen de de noordelijke wand en een lavabonis in de oostelijke wand. In 1838 wordt de kerk ingrijpend verbouwd en in 1964-1968 gerestaureerd. Orgelkas en luidklok (1947) in dakruiter.

Religieus gebruik (tot 2003); koorrepetitieruimte (na 2008).

Monumentale waarde

De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege de verschillende herkenbare bouwstijlen, die mede een bouwhistorische gelaagdheid aangeven. Bouwhistorisch gezien is de kerk van belang vanwege de diverse herkenbare elementen uit diverse architectuurstromingen en gebruik van materiaal en constructies, waardoor de ontwikkeling van de kerk goed is te volgen.


Bronnen en verwijzingen

Zie ook

MonumentenArtikelenHoort bij deze thema's

Meer informatie Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.

Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.







Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 9 jul 2024 om 03:00.