Arnhem - Bakkerstraat 22-22 A - Woonhuis
< Rijksmonumenten
Monumentnummer: 8300
Introductie
In kern laatmiddeleeuws huis, waarvan delen der zijgevels, een kleine kelder en een deel van de kapconstructie bewaard bleven. Karakteristieke lijstgevel aan de straatzijde uit het midden van de 19de eeuw.
Kenmerken
- Datering: late 15de of 16de eeuw
- Architect: niet bekend/onderzocht
- Bouwstijl: middeleeuwse en 19de-eeuwse bouwwijze
- Rijksmonument sinds: 14 oktober 1965
Historische gegevens rijksmonumenten Arnhem
Onderstaande gegevens over dit rijksmonument zijn in 1995 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij elkaar gezet. De opzet van de tekst volgt die van de MIP/MSP 1850-1940 rijksmonumentenregister systematiek. Deze systematiek was in die jaren in zwang. Het monument is echter al vóór die tijd beschermd. Vermoedelijk is het een vingeroefening geweest om oudere monumenten op een zelfde wijze in het register op te nemen. Dit is gedaan voor ca. 50 Arnhemse rijksmonumenten. In de meeste gevallen is de wijziging niet doorgevoerd in het register. De tekst geeft een korte geschiedenis, beschrijving en de monumentale waarden van het monument. Deze gegevens worden nu nog relevant geacht voor de kennisbank.
Heeft u aanvullingen of verbeteringen? U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.
In de 19de eeuw onderging een in oorsprong laatmiddeleeuws huis een veel voorkomende verbouwing: aan de straatzijde werd de gevel gewijzigd tot lijstgevel, waarbij deze gevel de indruk moet wekken, dat het pand drie bouwlagen bezit, terwijl het dak reeds boven de tweede bouwlaag aanvangt. Bij deze verbouwing bleven de oude zijgevels en andere onderdelen van het casco behouden. De beide zijgevels zijn nog laatmiddeleeuws. In de linker zijgevel kon het formaat 26x6x13, 5 lagen = 34 cm. worden ingemeten, hetgeen wijst op een datering in de late 15de of 16de eeuw. Ook het voorste gedeelte van de kapconstructie, bestaande uit twee kapspanten met krommers met vellingkanten, rechte en gebroken telmerken kan nog 16de eeuws zijn. Het achterste gedeelte van de kap en het deel boven de fliering is geheel vernieuwd. In het recente verleden is de voorgevel wat betreft de pui in de eerste bouwlaag geheel gemoderniseerd.
Omschrijving
Het pand met lijstgevel is gelegen aan de oostzijde van de Bakkerstraat, met aan weerszijden een smalle osendrop. Het pand bezit een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een zolderverdieping met verhoogde borstwering en een schilddak met de nokrichting haaks op de voorgevel, gedekt met moderne gesmoorde pannen. Op het achterschild bevindt zich een niet monumentale dakkapel. De gepleisterde voorgevel is twee traveeën breed en bezit een geheel vernieuwde pui, zonder monumentale waarde. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee licht getoogde kozijnen met kraalprofiel en enkelruits schuiframen, in de zolderverdieping twee kleine zoldervensters met kozijn met kraalprofiel en dubbele draairamen. De gevel sluit af met een houten architraaf, een gepleisterd fries en een houten geprofileerde kroonlijst. De beide zijgevels zijn gemetseld in laatmiddeleeuwse baksteen. In de linker zijgevel kon het formaat 26x6x13, 5 lagen = 34 cm. worden ingemeten. De gepleisterde achtergevel bevat in de tweede bouwlaag een oud kozijn met enkelruits schuifraam. In de eerste bouwlaag een niet oorspronkelijke vensterpui, waaronder zich het luik met toegang naar de kelder bevindt. Staafankers boven de tweede bouwlaag.
In het inwendige zijn onder meer van belang: onder het achterste gedeelte een kleine kelder met een dwars geplaatst tongewelf (kruinrichting evenwijdig aan achtergevel). Dichtgezette doorgang (?) naar een thans niet meer toegankelijke kelder onder het aan de straat gelegen deel van het pand? De kapconstructie bevat nog twee oude spanten op het voorste deel van het huis. Deze spanten bezitten krommers met vellingkanten bij de beneden delen, eenvoudige rechte korbelen en dekbalken. De onderdelen zijn rechts (zuidzijde) met gebroken telmerken, links met rechte telmerken genummerd. Het tweede kapspant is geheel afgetimmerd. Het achterste gedeelte van de kap (westelijke deel) en het gedeelte boven de fliering is geheel vernieuwd.
Waardering
Huis met laat middeleeuws casco (zijgevels, kelder, delen van kapconstructie (16de eeuw), karakteristieke lijstgevel met 19de eeuwse detaillering. Het huis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. De gevel heeft voor de Bakkerstraat een hoge beeldwaarde. Voorts van stedenbouwkundig belang vanwege de situering in karakteristieke aaneengesloten gevelwand van deze straat en als onderdeel van de oorspronkelijke nederzettings-structuur (rooilijn, verkaveling, osendrops aan weerszijden) van de middeleeuwse stadskern van Arnhem.
Zie ook
ArtikelenHoort bij deze thema'sMeer informatie Meer over het monumentenregister en het rechtsgevolg van de aanwijzing tot rijksmonument is te vinden op cultureelerfgoed.nl/monumenten.
Meer over de omvang en reikwijdte van de bescherming van specifiek dit monument is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister en de leeswijzer.Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 9 jul 2024 om 02:00.