Middenbeemster - Middenweg 178

< Rijksmonumenten

(8822) monumentenregisterMonumentnummer: 8822

Introductie

Voormalige hervormde pastorie. Rechthoekig gebouw met schilddak. In de 19de eeuw is de voorgevel vernieuwd en voorzien van een erker. De pastorie is bewoond geweest door de schrijfster Betje Wolff-Bekker.

Het museum is frontaal gefotografeerd, op de voorgrond een hek en een voortuin met leibomen. Daarachter, deels verstopt, de witte voorgevel met een pannendak. Boven de erker in het midden staat de tekst 'Betje Wolff'.
Afb. 1. Overzicht van de voorgevel van Museum Betje Wolff, mei 1998. Foto door A.J. van der Wal, Beeldbank RCE CC BY-SA 3.0

Kenmerken

  • Datering: 1666, voorgevel 19de eeuws
  • Bouwstijl: neoclassicisme (voorgevel)
  • Rijksmonument sinds: 02-05-1968

Aanleiding voor de bescherming

Het pand is ingeschreven in het rijksmonumentenregister in de eerste reeks aanwijzingen in het kader van de Monumentenwet 1961.

Museum

Sinds 1950 is in de pastorie het Betje Wolff Museum gevestigd. In het museum is haar gerestaureerde schrijfkamer te zien met in de kasten haar boeken en die van Aagje Deken. Daarnaast enkele stijlkamers uit verschillende perioden, zoals de keuken en de domineeskamer. Achter het huis ligt een boomgaardtuin.

Canon van Nederland, venster 25 - Sara Burgerhart

Na een schandaal in Vlissingen, huwt Elisabeth (Betje) Bekker op 18 november 1759 de 52-jarige predikant Adriaan Wolff. Het paar neemt zijn intrek in de pastorie in Middenbeemster waar Wolff predikant is. Hier begint Betje met schrijven, artikelen, gedichten en vertalingen. In haar eigen werk getuigt zij van een onafhankelijke geest met een scherpe blik en pen. De positie van meisjes en vrouwen heeft haar belangstelling. In haar geschriften stimuleert ze hun zelfbewustzijn en vrijheid.

Op 29 april 1777 sterft haar echtgenoot. Betje, die op dat moment al een vriendschap met Aagje Deken onderhoudt, nodigt haar vriendin uit in de pastorie te komen wonen. Aagje komt daar een dag later aan. In september van dat jaar verhuist het duo naar de Rijp, waar hun gemeenschappelijke schrijverschap zich ontwikkelt. De basis voor het boek Sara Burgerhart ligt in de Rijp. Het boek wordt echter uitgegeven als zij naar Beverwijk zijn verhuisd. (Zie verder De Rijp en Rijksmonument 17139).

Advies omgevings­vergunning

Over dit monument is advies uitgebracht in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo):

Bronnen en verwijzingen

Zie ook

MonumentenArtikelenHoort bij deze thema's Begrippen

Neoclassicisme en pastorieën

Meer informatie

Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.

Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 sep 2024 om 02:02.