Bemmel - Loostraat 15 - Huis Bemmel

< Rijksmonumenten

(8936) monumentenregisterMonumentnummer: 8936

Introductie

Bewaard gebleven noordelijke vleugel van een in oorsprong omgrachte vierkante hoofdburcht, die is ontstaan uit een veertiende-eeuwse stenen kamer.

Het huis in het midden van een grasveld. Het heeft twee etages, is wit gepleisterd en heeft een grote toren met donker puntdak aan de rechterzijde.
Overzicht Huis Bemmel, september 1956. Foto door G.Th. Delemarre, beeldbank RCE (CC BY-SA 3.0)

Kenmerken

  • Datering: diverse bouwperioden vanaf circa 1350
  • Bouwstijl: n.v.t.
  • Rijksmonument sinds: 24 maart 1971

Geschiedenis en omschrijving

Het Kastelenlexicon, een database van het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (Nederlandse Kastelenstichting), bevat uitgebreide informatie over dit object. Zie de link naar het Kastelenlexicon onder het kopje Bronnen en verwijzingen.

Omgeving

Het kasteel bestond in de zeventiende eeuw uit een omgracht eiland waarop de hoofdburcht stond met ten westen daarvan de omgrachte voorburcht en ten oosten een U-vormige tuin, die het eiland van de hoofdburcht aan drie zijden omsloot. De tuin was eveneens omgracht. Deze laatste omgrachting is nog voor driekwart aanwezig. De overige grachten en de voorburcht zijn niet meer aanwezig.

Bronnen en verwijzingen

Meer informatie
Meer over het monumentenregister en de pagina's in deze kennisbank is te vinden in Monumenten - Rijksmonumentenregister.
Meer over wat er is beschermd is te vinden in de leeswijzer.

Vragen, verbeteringen of opmerkingen?
U kunt op deze kennisbank reageren via het reactieformulier.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 jan 2024 om 04:01.